Kikből áll az érdekképviseletek első „védvonala”? Mi lehet a vonzó egy fiatal számára a szakszervezeti munkában? Az Új Egyenlőség podcast legújabb adásában ezekről a kérdésekről és persze a koronavírus-járvány hatásairól is beszélgetett Kiss Nikolettával az Új Egyenlőség szerkesztője, Kiss Ambrus.

A beszélgetés apropója egy írás, amely a Mérce digitális hasábjain jelent meg Kiss Nikoletta és Bábel Balázs tollából. Ebben a koronavírus okozta válság és a munkavállalók önszerveződésének a kérdését elemzik. „A vírus és a terjedésének megakadályozására bevezetett intézkedések rendkívül nehéz helyzetbe hozták világszerte a munkavállalókat – állapítja meg a cikk. – Bár még közel sem vagyunk túl a nehezén, azt már látjuk, azok tudták a legjobb feltételekkel átvészelni ezt az időszakot, akik összefogtak, és közösen álltak ki érdekeikért.”

Sokat beszélgettünk az elmúlt időszakban arról, hogy miért szükséges a munkavállalóknak megtalálniuk egymásban a szövetségest, milyen társadalmi párbeszédre és intézményrendszerre lenne szükség. Arról már kevesebb szó esik, hogyan működik a mindennapokban a szakszervezeti munka, és legfőképpen milyen belső motivációi vannak az embereknek, amikor szabadidejükben ezzel foglalkoznak.

Niki egy nagy kereskedelmi lánc pénztárosa volt, amikor a húszas évei elején megtalálta a szakszervezet, és az karrierpályát adott számára. Fő motivációja az a sikerélmény volt, amikor szakszervezeti bizalmiként meg tudta védeni a kirúgástól kollégáit. Ez a gyakorlatban is megmutatta számára, miért szükségesek és fontosak az önszerveződések a munkahelyeken.

A szakszervezeti mozgalmak frontvonalában elsőként a szakszervezeti bizalmik vannak, akik munkájuk mellett, társadalmi munkában végzik az érdekérvényesítő munkát. Választott emberek, akik bírják a saját közegük támogatását. Ez pedig demokratikus legitimációt ad számukra a „főnökkel” való egyeztetéshez.

A beszélgetés során kiderült, hogy egy ilyen lépés egyben karriert is adhat valakinek, hiszen a szakszervezeti bizalmiból ma már a képzési rendszernek köszönhetően állandó szakszervezeti munkatárs lett.

A podcast nem csak arra kereste a választ, milyen rekrutációs útvonalak vannak a szakszervezeti mozgalmon belül, hanem azt is megvizsgáltuk, miben tud segíteni az a nemzetközi hálózat, amelyben az egyes ágazati szakszervezetek tevékenykednek.

Címfotó: Paulien Osse, CC (Képünk illusztráció.)

Jó cikk volt? Azt gondolod, hogy több ilyenre lenne szükség? Küldj nekünk pénzt, akár 1000 forintot is, hogy működhessünk és írhassunk még ilyeneket! Itt teheted meg. Köszönjük!
TÁMOGATOM

Kapcsolódó írások

 • Csendben lenni, nem szervezkedni
  A makói Continental gyárban egy gyáron belüli magatartáskódexszel korlátozták a dolgozók egymás közötti kommunikációját. Az ok a cég szerint a munkabiztonság be...
 • Sok-e a 200 ezer forintos minimálbér?
  Múlt hét végén jelentették be, hogy a kormány elfogadta az illetékes miniszter javaslatát a nagy közszolgáltató állami vállalatok dolgozóinak béremelésére, akik...
 • Alkotmányellenes a rabszolgatörvény egy része
  Az Országgyűlés 2018 végén fogadta el a Munka Törvénykönyve rabszolgatörvény néven elhíresült módosítását. Az Alkotmánybíróság az április végén nyilvánosságra h...
 • Az Amazon harca a szakszervezet ellen
  Az Új Egyenlőség podcast legújabb adásában Csurgó Dénessel, a 444.hu újságírójával beszélgetett Kiss Ambrus szerkesztő. A téma egy távoli, de aktuális kérdés vo...

Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.