„Közmunkarendszer: így nem mehet tovább” címmel írt cikket Kiss Ambrus, az Új Egyenlőség szerkesztője, amelyben kifejti, hogy a közmunka programból fakadó egyenlőtlenségek felszámolásához elkerülhetetlen a közfoglalkoztatottak bérének emelése.

Ezzel együtt azoknak, akik állami vállalatnál dolgoznak, át kell kerülniük „rendes” állományba. Azaz sem bérben, sem foglalkoztatási jogcímben nem különböztethetők meg a többi munkavállalótól.  Ezzel sok ember problémája megoldódna. A többiek, a rendszerben benne maradók számára nem tömeges, hanem az élethelyzettől függő képzéseket kell szervezni.

Továbbá ki kell mondani, hogy vannak élethelyzetek, amikor a segély, vagy járadék az egyén és a társadalom szempontjából hasznosabb, mint a kötelező közmunka. Mert ez ad lehetőséget a képzésre (akár alapkompetenciák megszerzésére), segítséget a munkakeresésre.

Az is világos, hogy a társadalomnak van egy rétege, amely berendezkedett a közmunkás-létre. Nem tud, és talán már nem is akar kitörni belőle. Számukra továbbra is elérhetővé kell tenni ezt a lehetőséget, mivel nekik ez a fontosság, a társadalmi hasznosság érzését adja.

Címfotó: Népszava

Jó cikk volt? Azt gondolod, hogy több ilyenre lenne szükség? Küldj nekünk pénzt, akár 1000 forintot is, hogy működhessünk és írhassunk még ilyeneket! Itt teheted meg. Köszönjük!
TÁMOGATOM

Kapcsolódó írások


Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.