Milyen szerepe van az élsportnak és a szabadidősportnak a társadalomban? Miért teljesítettek kiemelkedően jól az élsportolók a szocializmusban? Megéri-e olimpiát rendezni? Miért nem sportolnak a magyarok, és mit kell tenni, hogy javuljon a helyzet? Stúdiónk vendége Dr. Paár Dávid egyetemi docens, sportközgazdász volt.

– Magyarország még mindig sportnemzetnek számít,  élsportban nemzetközi összehasonlításban GDP- és lakosságarányosan erején felül teljesít, a tendencia azonban ma már lefelé mutat. A jó teljesítmény részben még a szocializmus öröksége, ahol a sport felülfinanszírozásával, a sportolók privilegizálásával sikerült nagyszerű eredményeket elérni, de ez annak idején a rendszer igazolását, végső soron a valóság elfedését szolgálta.

– Egy olimpia rendezése felhúzó hatású lehet, a tények ugyanakkor azt bizonyítják, hogy a presztízsesemények gazdaságilag veszteségesek. Nem csak a konkrét esemény, hanem a gazdasági környezetre gyakorolt hatásával  együtt is (több turista, stb.).  Rentábilisan csak kisebb eseményeket lehet szervezni, ez Magyarországon is a virágkorát éli.

Nem igaz, hogy a sikeres élsportolók népszerűbbé tennék a szabadidősportot. Világszinten a századik helynél is rosszabbul állunk szabadidősport terén, aminek súlyos egészségügyi következményei vannak.  A magyarok egészségi állapota nem a hozzánk hasonlóan fejlett visegrádi országok szintjén van, hanem a nálunk fejletlenebb balkáni országokén. Jellemzőek az elhízás, a keringési rendellenességek, a szívproblémák.

Miért nem sportolnak a magyarok? Ennek három legfontosabb oka a jövedelmi helyzet, a szabadidő hiánya és a nem megfelelő infrastruktúra, egyszerűbben fogalmazva: a magyarok 60-70 százaléka azért nem mozog soha vagy havonta csak 1-2 alkalommal, mert nincs rá pénze, nincs ideje, és mert nincs a közelben olyan hely, ahol ezt megtehetné.

– A magyar társadalom egészségi állapotának osztályegyenlőtlensége visszaköszön a szabadidősportban is. Az egészségügy nem költség, hanem beruházás – hangzott el egy korábbi stúdióbeszélgetésben. Az átlag magyarok egészségi állapota azért van Románia és Bulgária szintjén, mert fele annyit költünk egészségügyre, mint kellene. A sport és az egészség szoros kapcsolatát ismerve megérné tehát a szabadidősportot támogató infrastruktúrába invesztálni, uszodákat, szabadtéri sportpályákat létesíteni – felmérések szerint ugyanis ezek a legnépszerűbbek. Vannak ugyanakkor előremutató kezdeményezések is, ilyen például a heti öt testnevelésóra, ennek a feltételeit azonban meg kell teremteni.

– Míg a családok számára a sportolás luxus (a háztartásoknak csak 17-18 százaléka ad ki pénzt erre a célra), Magyarország százmilliárdokat költ az élsport támogatására, létesítmények építésére, sőt – az eredeti szándék ellenére – a tao-támogatások egy része is az élsport finanszírozására fordítódik. Nyugat-Európában jellemzően közvetve vagy közvetlenül a szurkolók tartják el a csapatokat a világszerte legnépszerűbbnek számító látványsportágakban, a labdarúgásban, Magyarországon viszont ez nagyrészt közösségi forrásokból történik.

Jó cikk volt? Azt gondolod, hogy több ilyenre lenne szükség? Küldj nekünk pénzt, akár 1000 forintot is, hogy működhessünk és írhassunk még ilyeneket! Itt teheted meg. Köszönjük!
TÁMOGATOM

Kapcsolódó írások

 • Miért mérgező az egyenlőtlenség?
  Richard Wilkinson és Kate Picket: Inner Level — How More Equal Societies Reduce Stress and Improve Wellbeing (Penguin Press, 2019). Az egyenlőtlen társadalmak s...
 • Pénz, drogok és társadalmi gyilkosság
  Az amerikai kapitalizmus egzisztenciális válságban van. A rozsdaövezetben élő munkások várható élettartama húsz éve csökken, részben a gyógyszeripari legális he...
 • Sport és fenntarthatóság
  Néhány évtized alatt hatalmasra nőtt a sport üzletág, de ezen belül elenyészik azok száma, akik a fenntarthatóságot komoly szempontként kezelik. Köves Alexandra...
 • Egészség és osztályegyenlőtlenség Magyarországon
  Az Új Egyenlőség stúdiójában Kollányi Zsófia, az ELTE Társadalomtudományi Kar Egészségpolitika Tanszékének adjunktusa és Pogátsa Zoltán főszerkesztő beszélgette...

Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.