Az Új Egyenlőség stúdiójában Kollányi Zsófia, az ELTE Társadalomtudományi Kar Egészségpolitika Tanszékének adjunktusa és Pogátsa Zoltán főszerkesztő beszélgettek a magyar társadalom egészségi állapotának osztályegyenlőtlenségéről.

A magyar emberek várható élettartama 6-8 évvel rövidebb a nyugat-európai polgártársaikénál. De a rosszabb átlag mögött még szomorúbb számok vannak: míg a közép- és a felsőfokú végzettségű magyarok élethossza várhatóan „csak” 3-4 évvel lesz rövidebb, addig az alapfokú végzettségű több millió magyar 10-11 évvel él kevesebbet, mint a nyugati országokban hasonló végzettségű polgárai.

– Ha igazán meg akarjuk érteni, hogy mi a probléma az egészségüggyel Magyarországon, akkor az emberek egészségi állapota közti egyenlőtlenségek megismerésével és elemzésével kell foglalkozni.

– A magyar lakosság egészségi állapotát tükröző, már a visegrádi országoknál is gyengébb átlagos mutatóknál is megdöbbentőbb a több százezer mélyszegénységben tengődő és a több millió, a létminimum alatt vagy annak környékén élő embernek az átlaghoz képest sokkal rosszabb egészségi állapota.

– A rendszerváltás óta Magyarországon arányaiban nem csökken az alapfokú végzettségű emberek tömege, akiknek egészségi állapota, várható élettartama markánsan rosszabb, mint a magasabb végzettségűeké.

– Az alacsony státuszú, szegény emberek tudása, jövedelemszintje, érdekérvényesítő képessége, nem megfelelő lakhatási körülményei, valamint például a lakóhelyükön az orvosi hozzáférés egyenlőtlensége – falvak sokaságában nincs háziorvos – megakadályozza, hogy egészséges életmódot folytassanak, egészségesen táplálkozzanak, egészségi problémáik esetén megfelelő orvosi ellátáshoz jussanak.

– A magyarországi egészségügyi ellátórendszer európai átlagnál 2-3 százalékponttal alacsonyabb közfinanszírozása, valamint az állam felső középosztályt segítő adó- és szociálpolitikája esélyt sem ad arra, hogy a közeljövőben a magyar emberek egészségállapota közti osztálykülönbségek csökkenjenek, sőt minden bizonnyal növekedni fognak.

– Jó lenne megértenie a kormánynak és a középosztályba tartozó állampolgároknak, hogy a magyar társadalom tudásban és egészségi állapotban mutatkozó szétszakadása az egész gazdaság fejlődését fékezheti le. Azaz nem kizárólag szolidaritási, hanem gazdasági kérdés is, hogy jelenleg több millió ember rosszabb egészségi állapotban van, és várhatóan 10 évvel korábban hal meg, mint gazdagabb polgártársai.

Összefoglaló: Gábor Péter

Jó cikk volt? Azt gondolod, hogy több ilyenre lenne szükség? Küldj nekünk pénzt, akár 1000 forintot is, hogy működhessünk és írhassunk még ilyeneket! Itt teheted meg. Köszönjük!
TÁMOGATOM

Kapcsolódó írások

 • Pénz, drogok és társadalmi gyilkosság
  Az amerikai kapitalizmus egzisztenciális válságban van. A rozsdaövezetben élő munkások várható élettartama húsz éve csökken, részben a gyógyszeripari legális he...
 • Miért osztály?
  Valóban osztálytársadalom a magyar társadalom? Honnan tudható, hogy olyan erős itthon az osztályszerkezet hatása? E kérdések tapasztalati úton csak társadalmi s...
 • Területi egyenlőtlenségek Magyarországon
  Az Új Egyenlőség magazin és a Friedrich Ebert Stiftung Budapest az őszi szezonban közbeszélgetés-sorozatot indított a magyarországi egyenlőtlenségekről: azok os...
 • Egészségügyi béremelés: reformértékű változás, vagy a káosz kezdete?
  Az Új Egyenlőség podcast legújabb adásában Sinkó Eszter egészségügyi közgazdásszal beszélgetett Kiss Ambrus szerkesztő az egészségügyi rendszer jelentős vitákat...

Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.