A legszegényebb magyarok egészségi állapota az indiaihoz hasonlít. A leggazdagabbaké Nyugat-Európához. Az átlag magyaré pedig Románia és Bulgária alatt van. Miért? Mert fele annyit költünk egészségügyre, mint kellene.

A beszélgetésből kiderül:

▪ A magyarok egészségi állapota rosszabb, mint az unió legszegényebb tagállamaié, Romániáé, Bulgáriáé.

▪ A magyarok életmódjának nagy szerepe van a katasztrofális egészségi állapotban, az államnak itt életmódi nevelést, megelőző, tudatossági kampányokat kellene folytatnia.

▪ A leggazdagabb magyarok egészségi állapota nyugat-európai szintre javult a rendszerváltás óta, a szegényeké viszont, indiai szintre süllyedt. Az államnak óriási szerepe lenne ennek a folyamatnak a kiegyenlítésében.

▪ Az iskolai végzettségnek óriási hatása van az egészségi állapotra. Azaz a gyenge minőségi oktatási rendszer egyben rontja az egészségi helyzetet is.

▪ Azokban a magyar kistérségekben, ahol a háziorvosi helyek évek óta betöltetlenek, dupla akkor a korai halálozás valószínűsége.

▪ Jelenleg az egészségügyi ellátórendszer földrajzilag nem igazodik az egészségi helyzethez, igényekhez.

▪ Nem képezünk elég orvost Magyarországon, ahonnan ráadásul 6 ezer orvos ment el. Következésképpen komoly orvoshiány van.

▪ A magyar egészségügyi ráfordítás GDP arányosan folyamatosan csökkent. Jelenleg 7,4%-ot költünk erre, míg a nyugati országok 11-12%-ot az OECD adatai szerint. Még a történelmi válságban lévő mediterrán országokban is nálunk jelentősen többet, 8-10%-ot fordítanak erre a területre. Csakhogy a rossz egészségi állapot miatt a nyugatiaknál is nagyobb arányban kellene az egészségügyre költenünk!

▪ Az alulfinanszírozottság a magyar egészségügyi rendszerben már olyan mértékű, hogy sok-sok év kitartó lelkiismeretes munkája után mára kiégtek az orvosok és ápolónők. Ennek nyomán az elfogadható szint alá süllyedt az ellátás.

▪ Akik megtehetik, menekülnek a magánellátás felé. Az utóbbi években még azok is kezdik ezt tenni, akik anyagilag ezt nem is engedhetik meg maguknak.

▪ A kormányzatoknak nincs tényleges rálátása arra, hogy mi történik az egészségügyben, mert az elmúlt évtizedekben a legkülönbözőbb színű kormányok szinte teljesen leépítették az egészségügyi szakpolitikai elemző rendszereket, az egészségpolitikai szakmát.

▪ A jelenlegi kormány még a fennmaradt szakmai műhelyeket is szétveri.

▪ Összekeveredett az állami ellátórendszer és a magánpraxis, az orvosok túl sok munkahelyen dolgoznak, hogy az elvárt jövedelmet elérjék.

▪ Néhány orvos jól keres, de a kezdő orvosok nem. Az orvosok fokozatos béremelése az elmúlt években ugyan elkezdődött, de még mindig rendkívül keveset kapnak kézhez. Ha nyugat-európai arányban költene a magyar állam az egészségügyre, akkor elfogadható béreket lehetne adni a magyar orvosoknak, ápolónőknek. Ezt például Észtországban megcsinálták.

▪ A Fidesz újra centralizációja nem segített az egészségügyi rendszeren, sőt, az elképesztő centralizáció miatt még a Kádár korszaknál is bürokratikusabb, lassabb lett.

▪Az egészségügy nagyon felületesen, lekezelően és nem informatív partnerként kommunikál a betegekkel. Ez is rontja a gyógyulás esélyét.

abra

 

Jó cikk volt? Azt gondolod, hogy több ilyenre lenne szükség? Küldj nekünk pénzt, akár 1000 forintot is, hogy működhessünk és írhassunk még ilyeneket! Itt teheted meg. Köszönjük!
TÁMOGATOM

Kapcsolódó írások


Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.