A sajtószabadságról, a szabad, de nem független sajtóról és a szabad újságírásról beszélgettek a Városházi esték közéleti sorozat júniusi rendezvényének vendégei. Horváth Gáborral, a Népszava főszerkesztőjével és Rózsa Péterrel, a Klubrádió főszerkesztő-helyettesével Kóródi Mária, az Új Egyenlőség kuratóriumának elnöke beszélgetett.
 
 
Mindkét vezető újságíró egyetértett abban, hogy ma Magyarországon a sajtó még szabad ugyan, de már biztosan nem független, hiszen nem az marad talpon, aki jó újságot, rádiót csinál, hanem, akit engednek. A többieket pedig ilyen-olyan módon rendre ellehetetlenítik. A hirdetési piac a kormány kezében van, a hirdetők, hirdetési ügynökségek pedig nagyon óvatosak, és nagyon figyelnek arra, nehogy véletlenül szembe kerüljenek a kormánnyal. A cégek egyszerűen félnek a Fidesz retorziójától, pedig semmiből nem állna annak a néhány nagy, Magyarországon működő multinak gesztusként „csöpögtetni” valamennyi hirdetést néhány független, demokrata orgánumba. De inkább lemondanak erről a jelentős piaci szegmensről. A Népszava körülbelül 22 ezres példányszámban jelenik meg, a Budapest 60 kilométeres körzetében elérhető Klubrádió pedig félmillió hallgatót ér el – cserébe a kormánytól remélt megrendelésekért.
 
A sajtó nemcsak a piaci viszonyok lerombolása, megszűnése miatt nem lehet független, hanem azért sem, mert a párhuzamos világban élő, hamis propagandával elbutított tömegek Magyarországán ma már egyszerűen nem lehet szakmai mércével elfogadható színvonalú újságírást művelni, egyik oldalon sem – jelentette ki Rózsa Péter. A kormány agresszív nyomulásával szemben ugyanis a demokrata gondolkodású sajtó munkatársai nem tudnak mást tenni, mint hasonló hangon visszavágni, ami törvényszerűen meghatározza a teljesítményüket is, és mindannyian beleragadunk ebbe a sártengerbe – hangsúlyozta a szakember. Az ellenzéki sajtó folyamatosan reaktív kommunikációra kényszerül, a még pislákoló proaktív újságírásnak (oknyomozó portálok) pedig alig van hatása, a leleplezéseknek nem lesz semmilyen következménye, ha pedig igen, az is csak azért lehet, mert a másik oldalról egyszerűen „elengedtek” valakit.
 
Kétségtelen, hogy a kormány a hirdetésekkel hozzájárul ahhoz, hogy a Népszava életben maradjon, és az újságíróknak legyen fizetése a hónap végén, ami minden bizonnyal egy alku része, és aláássa valamennyire a lap hitelességét, nem véletlen, hogy ez egy komoly erkölcsi dilemma és folyamatos vitatéma is a szerkesztőségben – mondta Horváth Gábor, aki ugyanakkor úgy érzi, a Népszava viharos történetét látva ez még elfogadható áldozat lehet. A főszerkesztő hangsúlyozta azt is, az újság soha nem tett még tartalmi engedményt azért, hogy megjelenjék egy ilyen hirdetés. Nincs egyszerű helyzetben egyébként a Klubrádió sem, amelynek közösségi rádióként nem kell ugyan frekvenciadíjat fizetnie, de bevételi lehetősége a hirdetési piacon nincs,  ezért a közönségnek kellene eltartania.

Jó cikk volt? Azt gondolod, hogy több ilyenre lenne szükség? Küldj nekünk pénzt, akár 1000 forintot is, hogy működhessünk és írhassunk még ilyeneket! Itt teheted meg. Köszönjük!
TÁMOGATOM

Kapcsolódó írások


Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.