Az Új Egyenlőség magazin és a Friedrich Ebert Stiftung Budapest ez évi 5 részből álló közbeszélgetés-sorozatának címe: „Társadalmi kiegyezés lehetősége Magyarországon”. A sorozat célja, hogy feltérképezze a megbékélés és harmónia lehetőségét egymással jelenleg éles ellentétben álló csoportok és jelenségek között.

A harmadik, május 11-i online rendezvényen Csigó Péter, Hammer Ferenc és Sükösd Miklós média szociológusok beszélgettek a nemzetközi és hazai média viszonyokról, a nyilvánosságot, a közgondolkodást mindinkább befolyásoló, a médiák működését és fogyasztását jellemző trendekről. Pogátsa Zoltán az Új Egyenlőség főszerkesztőjének kérdésére, hogy mi lenne a beszélgetésben résztvevők 1-1 kívánsága, ha szabadon és újonnan építhetnének a társadalom sokszínűségét képviselő és azt bemutatni képes plurális média rendszert, nagyon érdekes, a beszélgetést a későbbiekben is meghatározó induló gondolatok hangzottak el. Hammer Ferenc a tényeket szeretné a visszakapni, azt, hogy komoly dolgokról komolyan is lehessen beszélgetni azért, hogy ismét legyenek közös tényeink, közös tudásunk. Sükösd Miklós egy nem állami és nem is magán, de politikai konszenzus alapján jól működő közmédiát vizionált. Csigó Péter arra hívta fel a figyelmet, hogy a társadalmi érdekeket méltányos módon képviselő médiarendszer igényli a társadalmi csoportokat valóságosan képviselő szervezetek létét.

A különböző egyetemeken oktató médiaszociológusok elmondták gondolataikat a közmédia és a kereskedelmi média szerepéről a szegények és elnyomottak hangjának megjelenítésére és kiegyensúlyozottabb képviseletére, továbbá a közösségi médiák dezinformálásának ellensúlyozására.

Jó cikk volt? Azt gondolod, hogy több ilyenre lenne szükség? Küldj nekünk pénzt, akár 1000 forintot is, hogy működhessünk és írhassunk még ilyeneket! Itt teheted meg. Köszönjük!
TÁMOGATOM

Kapcsolódó írások


Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.