Kelet-Közép-Európa egyetlen országa sem kapott eddig lehetőséget a nyári olimpiai játékok megrendezésére. Magyarország az aranyérmeket tekintve a nyári játékok történetének tíz legeredményesebb nemzete közé tartozik, és az egy főre eső érmek számát vizsgálva is előkelő helyen áll, ugyanakkor az egyetlen a legeredményesebb tíz ország közül, amely még nem adott otthont nyári olimpiának.

Az olimpia Magyarország legnagyobb nemzetközi eseménye és projektje lehet. Egy ilyen gigavállalkozás kimenete tele van bizonytalanságokkal és veszélyekkel, a korábbi rendezési tapasztalatok szerint a három hét dicsőség üldözése egy nem eléggé felkészül ország gazdaságát akár hosszú időre negatív spirálba lökheti. Ugyanakkor egy ilyen óriási kihívásnak való eredményes megfelelés pozitív hatást is kiválthat, fellendítheti a gazdaságot és szorosabbra fűzheti a nemzeti összetartozás érzését. Megnyerheti-e Budapest az olimpiai játékok rendezési jogát? Képes-e megrendezni egy ilyen léptékű globális sporteseményt? Milyen előnyökre és kockázatokra számíthat Budapest és egész Magyarország?

A Mathias Corvinus Collegium vitaestjén erről fejtette ki véleményét: Mihók Attila, a Budapest 2024 Kft. vezérigazgatója (2016. október 14-től) és Pogátsa Zoltán közgazdász, szociológus, a Nyugat-magyarországi Egyetem docense, az Új Egyenlőség főszerkesztője. A beszélgetést György László közgazdász, a BME egyetemi adjunktusa, a Századvég vezető közgazdásza vezette.

 

 

Jó cikk volt? Azt gondolod, hogy több ilyenre lenne szükség? Küldj nekünk pénzt, akár 1000 forintot is, hogy működhessünk és írhassunk még ilyeneket! Itt teheted meg. Köszönjük!
TÁMOGATOM

Kapcsolódó írások

  • Az elmúlt hét év: Magyarország számokban 2010 – 2016
    A második Orbán-kormány eredményeit elemezve hét év szabadság- és egyéb típusú harc, illetve több száz millió eurónyi uniós pénz elköltése után ideje képet kapn...
  • Mitől lennénk sportnemzet?
    Hogyan jön létre egy sportnemzet? Azzá formálhatják-e magukat egy ország polgárai a világversenyeken nyert (arany)érmek száma vagy az állampolgárok rendszeres t...

Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.