Fekete-Győr Andrással, a Momentum elnökével Pogátsa Zoltán arról beszélgetett, hogy milyen párt a Momentum. Az apropót az adta, hogy a Momentum sokáig nem határozta meg saját politikai identitását, amit azzal indokolt, hogy a bal-jobb séma mára idejétmúlttá vált és ezért túl kívánnak lépni rajta. Jelenleg liberálisként tekint magára a párt, a kérdés pedig, hogy ők, illetve az a generáció, amelynek képviselőjeként próbálják elfogadtatni magukat, hogyan gondolkozik az ideológiákról: fontosak-e egyáltalán az ideológiák? Egyáltalán mit várnak el egy politikai párttól?

 • A Momentum szerint inkább a korszellemet érdemes megvizsgálni. A mai korszellem – és az ehhez közel álló generációk – nem ígéreteket szeretnének, hanem gombnyomásra adódó praktikus és gyors megoldásokat.
 • Magyarországon politikai törésvonal húzódik a bal és jobb oldal között. A 20. századi politikai ideológiák ma már nem érvényesek, nem lehet éles határvonalat állítani közéjük Fekete-Győr szerint. Itthon, jelenleg elképzelhetetlen például, hogy a bal- és jobboldal közösen kormányozzon.
 • Kérdés, hogy kell-e feltétlen egy ideológiát választania egy pártnak, vagy össze lehet mosni e határvonalakat? Ha ugyanis választani kell két ellentétes, vagy egymással valamilyen értelemben ütköző ideológia között, akkor mi alapján választ a Momentum?
 • A Momentum szerint érdemesebb és értékesebb egy-egy ügy mentén álláspontot megfogalmazni a helyett, hogy elköteleznék magukat egy elv, egy értékrend vagy egy ideológia mellett. Semlegesnek maradni azonban semmiképpen sem jelent jót. Magyarországon a szabadság szabadsága a legfontosabb a Momentum szerint, ami mellett másodlagos értékeket – mint például a fenntarthatóságot vagy igazságosságot – is képviselni kívánnak. De vajon valóban van-e erre igény a választópolgárok között?
 • A jelenlegi kormány stabilitásának meg vannak a maga okai. A választópolgárok számára valószínűleg még mindig vonzóbbak a növekvő bérek és a gazdasági fejlődés, mint a növekvő szabadságjogok vagy az európaiság. Ugyanúgy, hiába hangoztatja egy párt, hogy nem korrupt, a választókat ez önmagában nem győzi meg.
 • Amellett, hogy a Momentum még nem igazán találta meg az átütő témákat, legfőbb feladatának azt tekinti, hogy minél több emberhez eljusson, és meg tudják szólítani azokat a fiatalokat, akik elkezdtek politikával foglalkozni.
 • A választókat elsősorban materiális témák érdeklik: első helyen az egészségügy helyzete, majd a bérek, vagy fiataloknál a klímaválság kérdése. Ezzel nincs teljesen párhuzamban a Momentum által képviselt értékek köre, a szabadság, az európaiság, ugyanakkor elmondásuk szerint ők mindig az ügyek mentén történő értékválasztásra helyezik a hangsúlyt és konkrét esetben a fent említett témák is fontosak a számukra.
 • A Momentum egy budapesti, és négy-öt vidéki polgármesterben reménykedik, illetve még néhány kisebb községben is nyerhet. 200 képviselőjelötjükből 80-100 képviselőt szeretnének győztesként az önkormányzati képviselőtestületekben látni.

Jó cikk volt? Azt gondolod, hogy több ilyenre lenne szükség? Küldj nekünk pénzt, akár 1000 forintot is, hogy működhessünk és írhassunk még ilyeneket! Itt teheted meg. Köszönjük!
TÁMOGATOM

Kapcsolódó írások

 • A görögdinnye: a zöld baloldali politika lehetőségei Magyarországon
  A környezetvédelem és a klímapolitika 2020-ban integráns részét képezi a szociáldemokrata pártok programjának. A zöld pártok nagy része pedig a fenntarthatóságo...
 • Mi vár a Momentumra 2022-ig?
  A Momentum helyzetéről a ciklus félidejénél, illetve a párt előtt álló feladatokról és lehetőségekről beszélgetett Orosz Annával, a Momentum új alelnökével Bíró...
 • A rendszerváltás társadalmi megítélése 30 év után
  A rendszerváltás 30. évfordulója kapcsán születő visszaemlékezések, interpretációk sokszínűsége is mutatja, hogy máig meghatározó jelentőségű és éles vitákat ki...
 • Élet a vírus után
  Az Új Egyenlőség és a FES által szervezett május 12-i online közbeszélgetés vendégei Böröcz József és Róna Péter professzorok voltak, akiket Pogátsa Zoltán fősz...

Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.