Az Új Egyenlőség podcast adásában magazinunk két szerkesztője, Dés Fanni szociológus, szociális munkás és Kiss Ambrus, a Policy Agenda igazgatója arról beszélgetett, hogy mennyire osztályprobléma a nők hátrányos helyzete. Vajon a felsőbb osztályokba tartozók képesek-e kivonni magukat a hátrányosabb helyzetből?

A nők elleni erőszak az egyik legszembetűnőbb példája az elnyomásuknak, ami gyakran sokkolóan jelenik meg a hétköznapokban, de a legtöbb esetben a négy fal között marad. A nők és férfiak közötti egyenlőtlenségek megjelennek az oktatásban, a szociális ellátórendszerben, a munkaerőpiacon (különösképpen a béreknél), és természetesen ennek köszönhetően a nyugdíjrendszerben is.

A beszélgetés egyik sarokköve az volt, hogy szakpolitikai intézkedésekkel, vagy csak strukturális változtatásokkal lehet-e a jelenlegi helyzeten javítani. A diszkrimináció mérséklésének fontos eszközei a kvóták. A nemek közötti egyenlőbb helyzetet azzal próbálják megoldani bizonyos területeken, hogy előírják a minimálisan elérendő arányokat a nők és férfiak között. Ez a gyakorlat alkalmazható a politikától kezdve a gazdasági irányítótestületekig.

A kvóták alkalmazása egyfajta társadalmi szemléletformálást hozhat, amely akár mélyebb változásokhoz is vezethet. Dés Fanni azonban arról beszélt, hogy a kvóták bevezetése még nem feltétlenül jelent megoldást, és a társadalmi szemléletformálás ebből a szempontból „luxusnak számít”, ami főként a felsőbb osztályokban terjed.

A podcast végén, mint mindig, most is elhangzott a könyvajánlat. Dés Fanni egy olyan kötetre hívta fel a figyelmet, amely további gondolatokat ébreszthet, kérdéseket vethet fel. Bessel van der Kolk, M.D: The Body Keeps the Score című könyve ide kattintva érhető el.

Címfotó: Kat Jayne – Pexels

Jó cikk volt? Azt gondolod, hogy több ilyenre lenne szükség? Küldj nekünk pénzt, akár 1000 forintot is, hogy működhessünk és írhassunk még ilyeneket! Itt teheted meg. Köszönjük!
TÁMOGATOM

Kapcsolódó írások


Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.