Sokat beszélünk a negyedik ipari forradalomról, különösen a gazdasági kilátásokról, esetleg a munkaerőpiac jövőjéről. De mi lesz az emberrel? Hogyan alakul át a munka fogalma, és mi lesz a megnövekedett szabadidőnkkel? Erről szól az Új Egyenlőség podcast aktuális adása.

Jönnek a robotok, az algoritmusok és az okos megoldások, amelyek sokszor a fogyasztói szükségleteink, vélt vagy valós igényeink kielégítését szolgálják. De mi lesz velünk dolgozó emberekkel? Növekszik-e az egyenlőtlenség a társadalmi csoportok, országok között a negyedik ipari forradalom hozta változások miatt?

Az Új Egyenlőség stúdiójának vendége Kis Miklós gazdasági újságíró volt, aki az utóbbi években több írásában is foglalkozott a negyedik ipari forradalom által okozott változásokkal.

Elveszik a robotok az emberek munkájával együtt az identitásukat és önbecsülésüket is? Avagy szabadokká és/vagy boldogokká válnak az emberek a munka utáni világban? Ezzel kezdődik egy írása, amely még 2018 novemberben jelent meg az Új Egyenlőségen. Mintha e kérdés emberi oldaláról kevesebbet beszélnénk! Pedig a lényeg valahol ott van, hogy magunk hasznára tudjuk-e fordítani ezt az átalakulást.

A beszélgetésben szóba került, hogy a szórakoztatóipar lehet a nyertese az ipari forradalomnak, és ezáltal új társadalmi függőségek jöhetnek létre. Vagy ahogy vendégünk fogalmazott: „reális veszély, hogy a bérmunka megszűnésével az ember a szabadság birodalma helyett a függőségek birodalmába léphet”.

Az adás végén vendégünk egy könyvet ajánlott a témához kapcsolódóan, Martin Ford Robotok kora című művét.

Jó cikk volt? Azt gondolod, hogy több ilyenre lenne szükség? Küldj nekünk pénzt, akár 1000 forintot is, hogy működhessünk és írhassunk még ilyeneket! Itt teheted meg. Köszönjük!
TÁMOGATOM

Kapcsolódó írások


Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.