Az Új Egyenlőség podcast több adásban foglalkozott a digitalizáció, robotizáció problémájával. A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete kutatási programjának eredményeiről és a kiskereskedelemre gyakorolt hatásokról beszélgettünk Kiss Nikolettával, a szakszervezet ágazati szakértőjével.

A digitalizáció, robotizáció nem a jövő, hanem a jelen kérdése. Egyesek problémának, mások lehetőségnek látják. Valószínűleg egyszerre tud a kettő igaz lenni.  A kiskereskedelem – az ipar után – a 4. ipari forradalomhoz kötődő automatizációs hullámnak leginkább kitett ágazat. A 4. ipari forradalom gyökerestül fel fogja forgatni a kiskereskedelmi ágazatot, ami természetesen az ágazat munkaerőpiacára is óriási hatással lesz.

Már most is vannak példák arra, hogy szinte teljesen automatizált lehet  bevásárlás. A kínai 7Fresh bolthálózat teljesen automatizáltan működik. Először is minden vásárlónak le kell töltenie egy applikációt és beszkennelni a QR kódot, ami a kosáron van. Ha ez megvan a kocsi követi a vásárlót és beszkennel minden terméket, amelyet beletesz a kocsiba. Amikor a vásárló mindent beszerzett, amire szüksége van, egy arcfelismerő rendszer segítségével fizeti ki a termékeket.

De már az Új Egyenlőség podcast adásban is hivatkozott Amazon is megkezdte a maga projektjét. 2018-ban indították el az Amazon Go elnevezésű bolthálózatot. Itt szintén egy applikációt kell letölteni, és a kapun a saját QR kóddal lehet bemenni. Ebben a hálózatban szintén a legmodernebb technikákat használják. Ha leveszünk valamit a polcról az az applikációban egyből megjelenik, és ha visszatesszük, akkor pedig eltűnik a virtuális blokkunkról. Amikor befejeztük a vásárlást, csak kimegyünk a kapun, és a vásárlás összege hozzáadódik az Amazon számlánkhoz.

A jövő már Magyarországon is jelen van, és elindult pár hete egy a Amazon Go-hoz hasonló rendszerű hálózat.

Ennek az átalakulásnak drámai hatásai lesznek. Már középtávon jelentős mértékben csökkenhet a munkaerő iránti kereslet a hazai kiskereskedelmi ágazatban. A PwC prognózisa szerint az automatizáció már 2025-re több mint 108 ezer állást veszélyeztet a kiskereskedelemben és raktározásban Magyarországon. A megmaradó munkahelyek jelentős részben átalakulnak, és új képességeket, jártasságokat követelnek majd meg a munkavállalóktól (a jövő lehetséges munkakörei: vevőelégedettségi szakértő, vevőszolgálati szakértő, szociálismédia-asszisztens).

A folyamatos önképzés lehet az egyedüli megoldás arra, hogy az egyének el tudjanak helyezkedni a munkaerő-piacon. A magyar kutatás ugyanakkor azt mutatta ki, hogy a dolgozók egyharmada gondolja csak azt, hogy az ő állását érinti a digitalizáció. Ebből kifolyólag kérdéses, hogy mennyire teremthető meg az érdekeltségük a képzésre.

Az adásban a kormányzat felelősségéről és lehetőségeiről, illetve a munkaadók lehetséges stratégiáiról is szó esett.

Címfotó: Pikrepo

A projekt az Európai Parlament pénzügyi támogatásával valósul meg. Az Európai Parlament semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a program szerkesztői, terjesztői és a megkérdezett személyek felelősek.

Jó cikk volt? Azt gondolod, hogy több ilyenre lenne szükség? Küldj nekünk pénzt, akár 1000 forintot is, hogy működhessünk és írhassunk még ilyeneket! Itt teheted meg. Köszönjük!
TÁMOGATOM

Kapcsolódó írások


Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.