Hogyan képzeljük el a magyar társadalom osztályszerkezetét? Terhes babapiskótaként? Piramisként vagy körteként? Az összetett és elvont jelenségek megértését megkönnyíti, ha már ismert dolgokhoz hasonlítjuk. A metaforák egy határig mozgósítják a képzelőerőt.

Éber Márk Áron szociológus nemrég megjelent tanulmánya a kapitalista világrendszerbe ágyazott, félperifériás magyar társadalom osztályszerkezetét egy olyan csepphez hasonlítja, amely az elmúlt négy évtizedben mindinkább széthúzódott. Egyaránt nőtt a távolság a felül és az alul levők, az uralkodó és az alávetett helyzetűek, a tőkések és a munkások között. Vajon mi okozza az egyenlőtlenségek növekedését, az élethelyzetek eltávolodását, a társadalmi felemelkedés és lecsúszás esélyének alacsony szintjét?

A lehetséges válaszokról a szerzővel és Pogátsa Zoltán közgazdásszal, az Új Egyenlőség főszerkesztőjével Antal Attila, a Politikatörténeti Intézet Társadalomelméleti Műhelyének koordinátora beszélgetett a Klubrádió Szabad a pálya című műsorában.

Az adás ide kattintva meghallgatható!

Címfotó: Pikrepo

 

Kapcsolódó írások


Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.