Schultz Nórával, a Cambridge-i egyetem politikai filozófia szakon végzett hallgatójával és Kapelner Zsolttal, a CEU filozófia PhD-hallgatójával beszélget Pogátsa Zoltán, Új Egyenlőség főszerkesztője a gyakorlat és az elmélet ellentmondásairól.

A beszélgetés apropója Csepregi Dávid recenziója az Új Egyenlőségen Raymond Geuss: Philosophy and Real Politics című könyvéről. A vita rávilágít arra, hogy mi a politikai realizmus lényege, ugyanakkor megkérdőjelezi a radikális realizmus szükségszerű szembenállását a moralitással mint vezérlő elvvel.

A nézetek ütköztetése során számos izgalmas kérdés vetődik fel, például hogy marxistának kell-e lennie a hatékony szocializmusnak, elegendő-e az újraelosztás kérdését tárgyalni, kizárja-e egymást Marx és Rawls, a valóságtól elszakadt dolog-e az igazságosság, szükség van-e normákra – és ezek a kérdések hogyan értelmezhetők a NER által meghatározott mai Magyarországra vetítve.

Címfotó: Pexels

Jó cikk volt? Azt gondolod, hogy több ilyenre lenne szükség? Küldj nekünk pénzt, akár 1000 forintot is, hogy működhessünk és írhassunk még ilyeneket! Itt teheted meg. Köszönjük!
TÁMOGATOM

Kapcsolódó írások


Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.