A Budapesti Corvinus Egyetem Rajk László Szakkollégiuma és a 24.hu hírportál május 2-i vitaestjén az egyenlőtlenség és annak lehetséges orvoslása volt a téma, amit a meghívott két közgazdász-szociológus szakértő, Pogátsa Zoltán az Új Egyenlőség társadalomelméleti online folyóirat főszerkesztője és Tóth István György a Tárki vezérigazgatója járt körbe, Benyó Rita moderálásával. Pogátsa Zoltán szerint muszáj beszélni arról, hogy “Fizessenek a gazdagok!”, mert az unión belül Magyarországon a legkisebb a társadalmi mobilitás, vagyis nálunk a legnehezebb kitörni a szegénységből. Tóth István György szerint ennek a szlogennek azonban önmagában nincs sok értelme.

• Gazdagellenes vagy új, igazságosabb társadalmi elosztást hirdető politikai program-e a “Fizessenek a gazdagok!” Botka felhívás?

• Szükséges-e a progresszív adórendszer bevezetése a társadalmi mobilitás növeléséhez,ahhoz hogy a szegények is hozzájuthassanak jó minőségű oktatáshoz, egészségügyi és szociális ellátáshoz? Vagy lehetséges más megoldás is?

• Kik a gazdagok Magyarországon? Csak az 1 millió Ft felett keresők? Vagy azok,akiknek van valamilyen megtakarításuk?

• Elegendő forrást teremt-e egy igazságosabb,a szegények számára nagyobb esélyt nyújtó társadalom kialakítására,ha megadóztatják az oligarchákat, megszűnnek a presztízs beruházások és drasztikusan csökken a korrupció? Honnan vehető el a társadalmi alrendszerek európai szintű működtetéséhez még a pozitív változások után is hiányzó mintegy 10 százalékpontnyi GDP összeg?

• Van-e értelme a magyarországi alacsony bér-és jövedelem szint mellett progresszív adórendszert bevezetni? Ha a progresszív adórendszert csak magasabb bérszínvonal mellett célszerű bevezetni,hogyan növelhető a bérszínvonal Magyarországon? Csak piaci alapon mint eddig, vagy társadalmi, vállalati megállapodásokkal?

• Mi lehet egy ilyen bérmegállapodásos modellben  a szakszervezetek szerepe? Hogyan működnek ezek a munkaadói és munkavállalói megállapodásokon alapuló modellek nyugat-európai országokban?

• Lehet-e,célszerű-e,kell-e más országok társadalmi modelljeit átvenni vagy csak a saját “utunkat” járhatjuk? Hogy is volt ez az rendszerváltáskor?

• A nemzetközi szociáldemokrácia 130 éve alapvető céljának tekinti a társadalmi esélyegyenlőség védelmét, az ezt szavatoló társadalmi elosztást. Az MSZP erre az útra találhat rá,ha a “Fizessenek a gazdagok!” Botka szlogen mögött valóságos program van?

Címfotó: 24.hu / Fülöp Dániel Mátyás

Jó cikk volt? Azt gondolod, hogy több ilyenre lenne szükség? Küldj nekünk pénzt, akár 1000 forintot is, hogy működhessünk és írhassunk még ilyeneket! Itt teheted meg. Köszönjük!
TÁMOGATOM

Kapcsolódó írások


Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.