A Budapesti Corvinus Egyetem Rajk László Szakkollégiuma és a 24.hu hírportál május 2-i vitaestjén az egyenlőtlenség és annak lehetséges orvoslása volt a téma, amit a meghívott két közgazdász-szociológus szakértő, Pogátsa Zoltán az Új Egyenlőség társadalomelméleti online folyóirat főszerkesztője és Tóth István György a Tárki vezérigazgatója járt körbe, Benyó Rita moderálásával. Pogátsa Zoltán szerint muszáj beszélni arról, hogy “Fizessenek a gazdagok!”, mert az unión belül Magyarországon a legkisebb a társadalmi mobilitás, vagyis nálunk a legnehezebb kitörni a szegénységből. Tóth István György szerint ennek a szlogennek azonban önmagában nincs sok értelme.

• Gazdagellenes vagy új, igazságosabb társadalmi elosztást hirdető politikai program-e a “Fizessenek a gazdagok!” Botka felhívás?

• Szükséges-e a progresszív adórendszer bevezetése a társadalmi mobilitás növeléséhez,ahhoz hogy a szegények is hozzájuthassanak jó minőségű oktatáshoz, egészségügyi és szociális ellátáshoz? Vagy lehetséges más megoldás is?

• Kik a gazdagok Magyarországon? Csak az 1 millió Ft felett keresők? Vagy azok,akiknek van valamilyen megtakarításuk?

• Elegendő forrást teremt-e egy igazságosabb,a szegények számára nagyobb esélyt nyújtó társadalom kialakítására,ha megadóztatják az oligarchákat, megszűnnek a presztízs beruházások és drasztikusan csökken a korrupció? Honnan vehető el a társadalmi alrendszerek európai szintű működtetéséhez még a pozitív változások után is hiányzó mintegy 10 százalékpontnyi GDP összeg?

• Van-e értelme a magyarországi alacsony bér-és jövedelem szint mellett progresszív adórendszert bevezetni? Ha a progresszív adórendszert csak magasabb bérszínvonal mellett célszerű bevezetni,hogyan növelhető a bérszínvonal Magyarországon? Csak piaci alapon mint eddig, vagy társadalmi, vállalati megállapodásokkal?

• Mi lehet egy ilyen bérmegállapodásos modellben  a szakszervezetek szerepe? Hogyan működnek ezek a munkaadói és munkavállalói megállapodásokon alapuló modellek nyugat-európai országokban?

• Lehet-e,célszerű-e,kell-e más országok társadalmi modelljeit átvenni vagy csak a saját “utunkat” járhatjuk? Hogy is volt ez az rendszerváltáskor?

• A nemzetközi szociáldemokrácia 130 éve alapvető céljának tekinti a társadalmi esélyegyenlőség védelmét, az ezt szavatoló társadalmi elosztást. Az MSZP erre az útra találhat rá,ha a “Fizessenek a gazdagok!” Botka szlogen mögött valóságos program van?

Címfotó: 24.hu / Fülöp Dániel Mátyás

Kapcsolódó írások


Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.