Az Új Egyenlőség magazin és a Friedrich Ebert Stiftung Budapest  ez évi 5 részből álló közbeszélgetés sorozatának címe: „Társadalmi kiegyezés lehetősége Magyarországon”. A sorozat célja, hogy feltérképezze a megbékélés és harmónia lehetőségét egymással jelenleg éles ellentétben álló csoportok és jelenségek között. A márciusi beszélgetés a munka- és a tőkeérdekek közötti kompromisszumot kereste, az áprilisi a politika és a magyar társadalom kapcsolatát értékelte és elemezte.

A magyar emberek többségének élete károsan átpolitizált. Nyugodtabb országokhoz képest nagyon rátelepszik a mindennapjainkra a politika. Lehetséges-e ez másképp? Hogyan lehetne több teret engedni a társadalom többi részének, pl. a nem politikai jellegű, polgári szerveződésének és kevesebbet a politikának? Miért olyan passzívak a magyarok, amikor társadalmi szervezetekben való részvételről van szó? Az április 13-i rendezvényen Kiss Ambrus, az Új Egyenlőség szerkesztője, Lakner Zoltán, a Jelen főszerkesztője és Pogátsa Zoltán, az Új Egyenlőség főszerkesztője gondolkodtak közösen ezekről a kérdésekről. Pogátsa Zoltán szerint egyszerre túlpolitizált és depolitzált a társadalmunk. Kiss Ambrus a magyar emberek társadalmi passzivitását a kevés közösen megélt és sikeres társadalmi kezdeményezéssel és/vagy tiltakozással magyarázta. Lakner Zoltán arról beszélt, hogy ha a társadalomnak nincs vagy alacsony az érdektagoltsága, akkor a pártpolitikai könnyen eluralja a közgondolkodást és közbeszédet.

Címfotó: Tóth Gergő – Népszava

Jó cikk volt? Azt gondolod, hogy több ilyenre lenne szükség? Küldj nekünk pénzt, akár 1000 forintot is, hogy működhessünk és írhassunk még ilyeneket! Itt teheted meg. Köszönjük!
TÁMOGATOM

Kapcsolódó írások


Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.