A Fidesz nemrégiben benyújtott, úgynevezett pedofiltörvénye kapcsán beszélgettünk Szél Bernadett független országgyűlési képviselővel, aki évek óta figyelemmel kíséri a hazai gyermekvédelmi intézmények és szolgáltatások állapotát.

Arra próbáltunk választ találni, hogy a gyerekek érdekeinek védelmével beharangozott Kocsis Máté-féle törvényjavaslat valóban alkalmas lehet-e deklarált célja elérése, valamint hogy ezenközben a kormány általános gyakorlata mennyire szolgálja a gyerekek védelmét a mindennemű bántalmazásokkal, visszaélésekkel szemben.

Szél Bernadett egyetért azzal, hogy – a Kaleta-ügy tanulságai nyomán – szigorítani kell a büntetési tételeket a gyerekekkel kapcsolatos szexuális és hatalmi helyzetből adódó visszaélések ügyében, azt viszont érthetetlennek tartja, hogy az állítólag közel egy évig készülő jogszabálytervezet miért nem tesz egyetlen említést sem a megelőzésről és az áldozatok segítéséről. A törvénycsomag ellenben gondot fordít arra, hogy a kilencedik alaptörvény-módosítással rögzített hivatalos állami családmodellt átvezesse a Családvédelmi törvényen.

A képviselőnek – tágabbra nyitva a beszélgetés fókuszát – általános tapasztalata, hogy a kormányzat gyermekvédelmi intézkedései során alig fordít figyelmet a problémák megelőzősére, és a bántalmazások áldozatainak segítésére. Mi több, a kalocsai gyermekotthonban történt bántalmazások ügyét nyilvánosság elé táró hírportál, a 24.hu ellen még az Emmi tett feljelentést, vitatva a cikk állításait, amelyek pedig ombudsmani vizsgálat megállapításain alapultak. Szél Bernadett azt is elmondta, hogy számos gyermekotthonban a huszonegyedik századhoz méltatlan körülmények között tartják a gyerekeket, miközben a gondozási munkát végző dolgozók fizetése rendkívül alacsony, emiatt hatalmas a fluktuáció, és a gyakori pályaelhagyás miatt nagyon enyhék a munkaalkalmassági elvárások is. A beszélgetés során szó esett arról is, hogy folytatódik a fóti gyermekváros fokozatos kiürítése, más intézmények nem küldhetnek gyerekeket a magas színvonalú ellátást nyújtó fóti komplexumba. A Fóti Gyermekközpont megszüntetése évek óta napirenden van, de értékelhető indoklás ez ügyben sosem hangzott el.

arra is reagált, hogy a teljes fővárosi nevelőszülői hálózat egyetlen tollvonással egyházi fenntartóhoz kerül: arra számít, hogy az állam kivonulása következtében a szakmai munka még kevésbé lesz átlátható és ellenőrizhető a jövőben az országgyűlési képviselők eszközeivel.

A projekt az Európai Parlament pénzügyi támogatásával valósul meg. Az Európai Parlament semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a program szerkesztői, terjesztői és a megkérdezett személyek felelősek.

Jó cikk volt? Azt gondolod, hogy több ilyenre lenne szükség? Küldj nekünk pénzt, akár 1000 forintot is, hogy működhessünk és írhassunk még ilyeneket! Itt teheted meg. Köszönjük!
TÁMOGATOM

Kapcsolódó írások


Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.