Az Ökopolisz Alapítvány és az Új Egyenlőség magazin tavaly novemberben közös rendezvénysorozatot indított a hazai zöld gazdaság kérdéseiről. Minden alkalommal egy zöld gazdaságban tevékenykedő vállalkozót, egy fenntarthatóságot kutató egyetemi tanárt és egy zöld politikust szólaltatunk meg arról a kérdésről, hogy hogyan alakul a hazai fenntartható vállalkozások sorsa, a szektor mérete, miről szól a magyar zöld politika.

A Hogyan lehet fenntartható az energiaipar? címmel március 9-én megtartott második online panelbeszélgetésen Schmuck Erzsébet, az LMP Magyarország Zöld Pártja társelnöke, Felsmann Balázs, a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont főmunkatársa, a Corvinus Egyetem tanára és Horváth Levente zöld vállalkozó, a CarbonReporting.eu tulajdonosa válaszolt Pogátsa Zoltán, az Új Egyenlőség főszerkesztőjének kérdéseire és a közel száz érdeklődő sok és érdekes felvetésére. A másfél órás beszélgetésben a résztvevők többek között a következő kérdések kapcsán mondták el gondolataikat: Hogyan kapcsolható össze az energia- és a klímapolitika? Mekkora a magyar zöld energiaszektor? Mely energiaformák a fő alkotói? Milyen szakpolitikák segítenék a gyorsabb átállást? Reális-e a fenntartható energia Magyarországon nukleáris forrás nélkül?

Schmuck Erzsébet az energiapolitika és a klímaváltozás összefüggéseiről, a fogyasztás átalakításának fontosságáról és az atomenergia helyettesítésének szükségességéről beszélt.

Felsmann Balázs ábrákon keresztül mutatta be, hogy a világban az elmúlt tíz évben óriási befektetések és változások zajlottak a fenntartható energiák irányába. Horváth Levente elmondta, hogy az energiarendszer irányítóinak az energiarendszeren belül a megújulóenergia-termelők mellett kiegészítő erőművet is működtetni kell. Érdekes vita alakult ki a résztvevők között az atomenergia szükségességének kérdésében. A beszélgetés végén Felsmann Balázs és Horvát Levente felváltva válaszoltak a résztvevők kérdéseire.

Címfotó: Pikrepo

Jó cikk volt? Azt gondolod, hogy több ilyenre lenne szükség? Küldj nekünk pénzt, akár 1000 forintot is, hogy működhessünk és írhassunk még ilyeneket! Itt teheted meg. Köszönjük!
TÁMOGATOM

Kapcsolódó írások


Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.