Válságkezelő alapjövedelmet vezetett be a budavári önkormányzat áprilisban, ennek első tapasztalatairól beszélget az Új Egyenlőség e heti piros podcastjában Váradiné Naszályi Márta, a kerület polgármestere Lakner Zoltán szerkesztővel.

A párbeszédes politikus, miként pártja is, az alapjövedelem bevezetésének híve, aminek kísérleti fázisa lehet a krízis idejére létrehozott ellátás, amely technikailag valójában garantált minimum: az önkormányzat 100 ezer forintra egészíti ki az igénylők jövedelmét. Ez a problémamentes megélhetéshez nyilvánvalóan még mindig nem elegendő, azonban messze magasabb összeg, mint amit a segélyezési rendszeren keresztül, az ott érvényes küszöbérték szerint lehetne biztosítani a válság miatt munkanélkülivé váló embereknek és családjaiknak.

Az első hetek tapasztalata alapján lemérhető, milyen erővel sújtotta a járvány nyomán kibontakozó gazdasági válság a középosztályi egzisztenciákat, mivel az önkormányzat ellátáshoz kapcsolódó kutatása azt mutatja, döntően nem a legszegényebbek igénylik a támogatást. Ez egyúttal felveti azt a problémát, hogy a rászorultsági elven járó ellátásokból gyakran a leginkább rászorulók maradnak ki. V. Naszályi Márta éppen ezért lépne később tovább a feltétel nélküli ellátás irányába, egyelőre legalábbis kerületi szinten. Az is világos ugyanakkor, hogy egy viszonylag kis lakosságszámú és relatíve jobb helyzetben lévő önkormányzat mozgástere nagyobb egy ilyen ellátás kísérleti bevezetésénél, az itt felhalmozódó tapasztalatok azonban később másutt is hasznosulhatnak, ha az erre irányuló politikai szándékkal találkoznak.

Címfotó: Pexels

Jó cikk volt? Azt gondolod, hogy több ilyenre lenne szükség? Küldj nekünk pénzt, akár 1000 forintot is, hogy működhessünk és írhassunk még ilyeneket! Itt teheted meg. Köszönjük!
TÁMOGATOM

Kapcsolódó írások


Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.