Rogers Brubaker, a kiváló amerikai szociológus, a CEU rendszeres vendégtanára egy új gondolatébresztő könyvvel lepte meg olvasóit, melynek címe: Trans (2016, Princeton: Princeton University Press). A könyv apropóját a napilapokban, sőt még a bulvárlapokban is nagy figyelmet kapott két érdekes történet szolgálja.

Szelényi Iván
Szelényi Iván

A Washington Államban élő Rachel Dolezal, nemcsak bekapcsolódott az afroamerikai polgárjogi küzdelmekbe, de azt is állította magáról, hogy ő „fekete”. Szülei azonban „leleplezték”, kiderült apja is, anyja is fehér volt, és Rachel is szőke kislánynak született. Azonban gyógyszeres beavatkozással elsötétítette az arcszínét, afroamerikai férfihez ment feleségül, és sötét arcszínű gyerekeknek adott életet. Rachel a „trans-race” (tanszrassz) sajátos (bár távoltól sem egyedülálló) esete. Számos világosabb arcbőrű „feketének” sikerül magát „fehérnek” elfogadtatni. Amerikában ezt nevezik „passing”-nek, váltásnak. (Magyarországon nagyon nem ritka a roma családban, különösen vegyes házasságban születő roma, aki leveti a roma identitását, romák is, nem romák is elfogadják „parasztnak”, vagy „magyarnak”)

transA másik eset Bruce Jenneré, aki férfiként nyert olimpiai aranyérmet, de úgy érezte, hogy testében egy nő lakozik, ezért aztán – elég drasztikus műtéttel – nővé, Caitlyn Jenner-ré operáltatta magát. Caitlyn a transnemű (transsex) tipikus esete.

Brubakert azért érdekelte ez a két eset, mert ő azzal vált híressé, hogy elvetette a faj/etnikum biológiai-esszencialista felfogását, azzal érvelve, hogy a faj/etnikum társadalmi konstrukció. Az a fajom/etnikumom, amit magam vállalok. Igen ám, de amíg Dolezal ügyéből botrány lett, az afroamerikai közösség hamisítással vádolta, addig Cailyn Jennert az LGBT közösség (Magyarországon az LMBTQIA  rövidítést használják – A szerk.) és sok feminista sztárként ünnepelte. Vajon miért? Hiszen a nemek közötti biológiai eltérések nagyobbak, mint a fajok/etnikumok közötti (szinte kimutathatatlan) különbségek. Aki erre választ keres, olvassa el Brubaker remek könyvét.

 

Jó cikk volt? Azt gondolod, hogy több ilyenre lenne szükség? Küldj nekünk pénzt, akár 1000 forintot is, hogy működhessünk és írhassunk még ilyeneket! Itt teheted meg. Köszönjük!
TÁMOGATOM

Kapcsolódó írások


Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.