Az Új Egyenlőség podcastban Pogátsa Zoltán főszerkesztővel Kiss Ambrus beszélgetett a Kádártól Orbánig című könyvről. Az Új Egyenlőség szerkesztőségének és szerzőinek munkái alapján készült kiadvány azt mutatja meg, hogy hogyan jutottunk el az egyszemélyes vezetéstől az egyszemélyes vezetésig.

Az 1980-as évekig Magyarországon mindenki egyetlen emberre figyelt, Kádár Jánosra. Közös tudás volt, hogy tőle függ, merrefelé mennek a dolgok az országban. A rendszerváltás ígérete az volt, hogy ilyen többé nem lesz. Aztán 2010-től ismét mindenki egyetlen emberre figyel, Orbán Viktorra. Ismét közös tudás, hogy végső soron minden úgy fog eldőlni, ahogy ő jónak gondolja.

Ez a könyv arról szól, hogyan jutottunk idáig. Az egyszemélyes kormányzás visszatérése ugyanis nem csak úgy megtörtént velünk. Mi történt Magyarországon 1989 és 2010 között, ami megalapozta az Orbán-rendszert? A Kádártól Orbánig című kötet írásai ezt az utat mutatják be.

Az egyik olvasat szerint Orbán Viktor földre szállt ördögként megérkezik a semmiből, és totálisan leuralja a politikai palettát. Ennek ellentétes értelmezése pedig az, hogy politikai tehetségével kiemelkedik a magyar belpolitikából, és mivel a baloldal eszmék legyőzettek, és meghaladottak, ezért kerül totális dominanciába az általa vezetett jobboldal.

Az Új Egyenlőségen megjelent írások és a Kádártól Orbánig könyvben ebből megjelent válogatások egy harmadik narratívát vázolnak fel. Ez pedig sokkal inkább egy szerves, de rossz irányba történő fejlődésről szól, amelynek sok okozata a 2010 előtti kormányzásban fellelhető. Ez az olvasat sok tekintetben a társadalmi egyenlőtlenségek, és igazságtalanságok elviselhetetlenségére utal, amely kiábrándította a magyarok jelentős részét a politikai erők többségéből.

A könyv egy részt szól a rendszerváltás kudarcáról, a Kádártól Orbánig vezető útról, az osztályegyenlőtlenségek demokráciára gyakorolt hatásáról és a végül értékrendszerünkről. A szerzők alapvetően az Új Egyenlőség szerkesztőségének tagjai (Pogátsa Zoltán, Bíró-Nagy András, Éber Márk Áron, Scheiring Gábor és Kiss Ambrus), valamint állandó szerzőink (Szalai Erzsébet, Ferge Zsuzsa, Perintfalvi Rita).

A podcastben arról is beszélgettünk, hogy az elmúlt 30 évről alkotott kép megrajzolása után mikor lépünk elő a megoldással, vagy legalábbis az ahhoz vezető úttal. Bár a Kádártól Orbánig könyv most jelent meg, és még nem ismerjük a fogadtatását, már dolgozunk a folytatáson is.

A könyv, amelyet a Kossuth Kiadói Csoporthoz tartozó Noran Libro ad ki, már megrendelhető online, és július 5-től folyamatosan elérhető lesz a könyvesboltokban is.

A projekt az Európai Parlament pénzügyi támogatásával valósul meg. Az Európai Parlament semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a program szerkesztői, terjesztői és a megkérdezett személyek felelősek.

Jó cikk volt? Azt gondolod, hogy több ilyenre lenne szükség? Küldj nekünk pénzt, akár 1000 forintot is, hogy működhessünk és írhassunk még ilyeneket! Itt teheted meg. Köszönjük!
TÁMOGATOM

Kapcsolódó írások


Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.