Az Új Egyenlőség 2020. évi első közbeszélgetésének vendégei Bucsky Péter, a G7 újságírója, Faludi Julianna, a Corvinus Egyetem és a Grazi Egyetem kutatója, Kerpel-Fronius Gábor, a Smart Budapest programért felelős főpolgármester-helyettes és Wéber Mátyás, a KPMG telekommunikációs szakértője beszélgettek Pogátsa Zoltán főszerkesztővel arról, hogy mit várhatunk az 5G mobil távközlési hálózat megszületésétől és terjedésétől.

Még meg sem érkezett igazán, és el sem terjedt a világon, mégis komoly politikai, gazdasági és biztonsági viták folynak az 5G-ről, amely forradalmi változásokat hozhat. Egyszerűen csak egy gyorsabb mobilhálózatról van szó? Mennyivel nagyobb a kapacitása, mint a 4G-nek? Mit lehet vele kezdeni? Az önvezető autók támogatásán kívül milyen praktikus dolgokra jó? Hogyan képzeljük el, miben fogja megváltoztatni a világunkat? Milyen időtávon belül? Ezek a kérdések izgatják a legtöbb érdelkődő embert. Vendégeink további kérdéseket is megvitattak

– Milyen társadalmi hatásai lesznek az 5G-nek? Kik fogják használni a rajta keresztül összekapcsolt gépeket először, és mire? A felső középosztály vagy a városok? Milyen előnyt jelent ez nekik másokkal szemben? Mi lesz azokkal, akik kimaradnak? Milyen időtávon kapcsolódhatnak be ők is? Mi van azokkal, akiknek még e-mail címük sincs? Ők véglegesen lemaradnak?

– Mit nyer az az ország, amelyik gyorsabban terjeszti el az 5G-t a gazdaságában?

– Mit tud tenni az állam, az önkormányzat, hogy ne alakuljon ki ismét egy gigantikus digitális szakadék? Ha egyes országokban az internet alapjog (Finnország), lehet-e az 5G is alapjog? Ki tudja ezt kihasználni?

– Miért terjedt el, hogy az 5G ártalmas az egészségre? Kinek az érdeke volt ezt elterjeszteni? Tényleg igaz, hogy hatalmas az 5G hálózat energiafogyasztása?

– Ki építi az infrastruktúrát? A Huawei? A Nokia-Ericsson? A Samsung? Teljesen új hálózat lesz, vagy a 4G továbbépítése lépésről-lépésre? Milyen biztonsági kockázatai vannak a Huaweinek? Mi történik, ha kizárjuk a Huaweit, és egész Európa egyetlen technológiát használ? És az vajon biztonságos? Mi történik, ha valamiért nem működik egy 5G hálózat?

Jó cikk volt? Azt gondolod, hogy több ilyenre lenne szükség? Küldj nekünk pénzt, akár 1000 forintot is, hogy működhessünk és írhassunk még ilyeneket! Itt teheted meg. Köszönjük!
TÁMOGATOM

Kapcsolódó írások


Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.