Az Új Egyenlőség 2020. évi első közbeszélgetésének vendégei Bucsky Péter, a G7 újságírója, Faludi Julianna, a Corvinus Egyetem és a Grazi Egyetem kutatója, Kerpel-Fronius Gábor, a Smart Budapest programért felelős főpolgármester-helyettes és Wéber Mátyás, a KPMG telekommunikációs szakértője beszélgettek Pogátsa Zoltán főszerkesztővel arról, hogy mit várhatunk az 5G mobil távközlési hálózat megszületésétől és terjedésétől.

Még meg sem érkezett igazán, és el sem terjedt a világon, mégis komoly politikai, gazdasági és biztonsági viták folynak az 5G-ről, amely forradalmi változásokat hozhat. Egyszerűen csak egy gyorsabb mobilhálózatról van szó? Mennyivel nagyobb a kapacitása, mint a 4G-nek? Mit lehet vele kezdeni? Az önvezető autók támogatásán kívül milyen praktikus dolgokra jó? Hogyan képzeljük el, miben fogja megváltoztatni a világunkat? Milyen időtávon belül? Ezek a kérdések izgatják a legtöbb érdelkődő embert. Vendégeink további kérdéseket is megvitattak

– Milyen társadalmi hatásai lesznek az 5G-nek? Kik fogják használni a rajta keresztül összekapcsolt gépeket először, és mire? A felső középosztály vagy a városok? Milyen előnyt jelent ez nekik másokkal szemben? Mi lesz azokkal, akik kimaradnak? Milyen időtávon kapcsolódhatnak be ők is? Mi van azokkal, akiknek még e-mail címük sincs? Ők véglegesen lemaradnak?

– Mit nyer az az ország, amelyik gyorsabban terjeszti el az 5G-t a gazdaságában?

– Mit tud tenni az állam, az önkormányzat, hogy ne alakuljon ki ismét egy gigantikus digitális szakadék? Ha egyes országokban az internet alapjog (Finnország), lehet-e az 5G is alapjog? Ki tudja ezt kihasználni?

– Miért terjedt el, hogy az 5G ártalmas az egészségre? Kinek az érdeke volt ezt elterjeszteni? Tényleg igaz, hogy hatalmas az 5G hálózat energiafogyasztása?

– Ki építi az infrastruktúrát? A Huawei? A Nokia-Ericsson? A Samsung? Teljesen új hálózat lesz, vagy a 4G továbbépítése lépésről-lépésre? Milyen biztonsági kockázatai vannak a Huaweinek? Mi történik, ha kizárjuk a Huaweit, és egész Európa egyetlen technológiát használ? És az vajon biztonságos? Mi történik, ha valamiért nem működik egy 5G hálózat?

Kapcsolódó írások


Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.