Komjáthi Imrével, az MSZP elnökhelyettesével, a Közmunkás Szakszervezet egyik alapítójával Lakner Zoltán szerkesztő beszélgetett a baloldal és a szakszervezetek kapcsolatáról, az ellenzéki együttműködésről és a baloldal megújulásáról.

Az MSZP elnökhelyettesével, a Közmunkás Szakszervezet egyik alapítójával, Komjáthi Imrével arról beszélgetünk az Új Egyenlőség szeptember 30-i podcastjában, mennyire lehet komolyan venni a miniszterelnök bejelentését, miszerint a közmunkabér emelésére lenne szükség jövő évtől, és egyáltalán, miért jutott hirtelen eszébe a kormánynak, hogy ezen gondolkodjon. A beszélgetésben szó esik az itthon mára alaposan meggyengült baloldal és a szakszervezetek kapcsolatáról, egyebek mellett annak kapcsán is, hogy küszöbön állnak a jövő évi minimálbér-egyeztetések, azonban egy gazdasági válsághelyzet közepette kerül majd sor ezekre.

Arról is beszél az elnökhelyettes, mennyire nehéz még egy magát baloldalinak valló párton is keresztülvinni olyan fontos baloldali programelemeket, amilyen az alapjövedelem, illetve a garantált minimumjövedelem, holott éppen ezektől volna remélhető a már régóta sokat emlegetett baloldali megújulás tényleges megvalósulása. Komjáthi Imre szerint gyakran az ellenzéki politikusok sem merik áttörni az előítéletek falát, még akkor sem, ha az előítéleteket, jó esetben, ők maguk nem is osztják. Gyakran azonban nem elég bátrak, hogy a saját nézeteiket felvállalják, és folyamatos vitában megvédjék.

Arra a felvetésre, hogy az MSZP, amely az elmúlt évtizedben számos korábban hagyományosnak számító vidéki választókerületében meggyengült, most az ellenzéki együttműködés során lényegében írásba is adja, hogy a továbbiakban nem fog ezeken a helyeken jelölteket állítani, a párt elnökhelyettese azzal válaszolt: egy ellenzéki párt számára ma értékesebb egy polgármesteri poszt, mint egy parlamenti hely. Ha pedig az ellenzéki szövetség részeként kormányra jutnak, a baloldali programelemek megvédését tartaná pártja feladatának.

Címfotó: Pikrepo

Jó cikk volt? Azt gondolod, hogy több ilyenre lenne szükség? Küldj nekünk pénzt, akár 1000 forintot is, hogy működhessünk és írhassunk még ilyeneket! Itt teheted meg. Köszönjük!
TÁMOGATOM

Kapcsolódó írások


Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.