Az Új Egyenlőség podcast februári első adásában Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke volt a vendégünk. Arról beszélgettünk, hogy van-e szerepe a minimálbérnek, mekkora lehet idén a béremelés, és hihetünk-e munkaerőpiaci statisztikáknak.

A 2021. évi minimálbér-tárgyalás 4%-os emeléssel zárult. Ennek kapcsán Kordás László éppen azt hangsúlyozta, hogy miközben a munkáltatói álláspont 3% volt, a valós megállapodás is inkább ezt elégíti ki, semmint az eredeti szakszervezeti álláspontot (5%). Ennek oka, hogy a 4%-nak kommunikált emelés valójában 3,6%, amely éves hatást tekintve (február 1-től emelkedik csak a minimálbér összege) 3,3%-os mértékű. Ez volt az oka, hogy a Magyar Szakszervezeti Szövetség végül nem írta alá a megállapodást, amely ennek ellenére életbe lépett, hiszen jogilag a kormány diszkrecionális joga annak kihirdetése.

A másik ok, ami miatt nem ment be ebbe a kompromisszumba a MASZSZ, hogy az ágazati, vállalati bértárgyalások sokkal jobb pozícióval bírnak, ezért egy alacsonyabb összegű minimálbér-emelés rontotta volna a tárgyalási esélyeket.

Két ágazatot emelt ki Kordás László a beszélgetés során. Az autóipar esetében a nagyvállalatoknál több helyen megszülettek a megállapodások erre az évre, és ezekben jelentős emeléssel számolnak. A beszállítói körben azonban már vannak rosszabb hírek, amelyek akár létszámcsökkenést is okozhatnak. A kiskereskedelem esetében jelentős piaci átrendeződés zajlik. A nagyobb láncok letarolják a piacot, és elszívják a vásárlókat a kisebb boltok elől, amelyek így a megszűnés szélére kerülhetnek. Közben már több áruházláncnál lefolytatták a bértárgyalásokat.

Felmerül a kérdés, hogy a munkaerőpiaci statisztikák mennyire támasztják alá a valóságot. Miközben válság van, leállt az ország egy része, és elbocsátásokról lehetett hallani, a KSH 8%-os béremelést, tehát alig növekvő munkanélküliséget és szinte a válság előtti szintű foglalkoztatottsági színvonalat mutatott ki 2020-ban. Kérdéses, hogy bár statisztikai módszertan alapján ezek akár valós számok is lehetnek, miképpen találkoznak azzal az érzettel, ami nap mint nap lecsapódik az emberekben.

A beszélgetés végén tippjátékra kértük Kordás Lászlót, aki 2021 év végére 8-9%-os béremelést és a válság előtti szintre visszaállt foglalkoztatottsági adatot vár.

Címfotó: Pikrepo

A projekt az Európai Parlament pénzügyi támogatásával valósul meg. Az Európai Parlament semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a program szerkesztői, terjesztői és a megkérdezett személyek felelősek.

Jó cikk volt? Azt gondolod, hogy több ilyenre lenne szükség? Küldj nekünk pénzt, akár 1000 forintot is, hogy működhessünk és írhassunk még ilyeneket! Itt teheted meg. Köszönjük!
TÁMOGATOM

Kapcsolódó írások


Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.