A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos online diskurzusról, a közösségi médiában megjelenő legélesebb vitatémákról beszélgetett Bauer Zsófia szociológussal Bíró-Nagy András, az Új Egyenlőség szerkesztője.

Bauer Zsófia szociológus, az Ynsight Research kutatási igazgatója és csapata 2020 januárja óta figyeli a közösségi médiában a koronavírussal kapcsolatos tartalmakat. Az Ynsight egy olyan közösségi média monitorozó szoftverrel gyűjti a vírussal kapcsolatos tartalmakat, ami az algoritmikus adatgyűjtés során anonimizálja a begyűjtött szövegeket.

Bauerék kutatása megmutatta, hogy a járványról szóló online diskurzus egy U-alakú görbét mutat: az első hullám után a vírusról szóló diskurzus alábbhagyott, majd az elmúlt két-három hónapban újra sokan kezdtek el beszélni a járványról. A vírussal kapcsolatos közbeszéd újbóli fellángolásával kapcsolatosan két témacsoportot érdemes kiemelni. Egyrészt óriási diskurzust váltott ki, hogy az oltások elérhető közelségbe kerültek, másrészt a kommentek azt is tükrözik, hogy láthatóan egyre több embernek van elege a járványügyi korlátozásokból.

Az oltás és a „nyitás” témái is jelentősen átpolitizálódtak, és a koronavírus-centrikus politikai kommunikáció is sokat tett azért, hogy a járvány teljesen dominálja a közbeszédet. A koronavírusról szóló diskurzus mellett eltörpülnek más közéleti témák, politikai botrányok. A téma jelentőségét jól szemlélteti, hogy a menekültválság és az erre épülő kormányzati kampány negyed akkora diskurzust váltott ki az interneten, mint a koronavírust övező online közbeszéd. Az egyetlen téma, ami pár napra ki tudta seperni a járványt a napirendről a Szájer-botrány volt.

A közösségi médiában olvasható kommentek azt tükrözik, hogy egyre feszültebbek az emberek, heves vitákat vált ki szinte minden koronavírussal kapcsolatos esemény és intézkedés. A negatív hozzászólások jelentős része az oltáshoz, illetve az oltás választhatóságához kapcsolódik. A kommentek 65 százaléka negatív, és egyre növekszik a kritikát megfogalmazó hozzászólások aránya. Fontos hozzátenni, hogy az online platformoknak általánosságban is negatív az atmoszférája, a kommentszekciók nem reprezentatívak a magyar társadalomra. Ugyanakkor az online tér egy jó indikátora a közvélemény változásának, és a vélemények koronavírussal kapcsolatos polarizáltsága még a leginkább megosztó politikai témákhoz viszonyítva is kiemelkedő.

Az oltással kapcsolatosan az interneten sokat beszélnek arról, hogy lehet-e majd választani a különböző vakcinák között, de központi témát jelent a keleti és nyugati vakcinák közötti különbség, az oltás megbízhatósága, az oltás és beszerzés tempója és az oltással kapcsolatos összeesküvés elméletek. A járványügyi korlátozások terén az online tér egyértelműen nyitáspárti – az utóbbi hetek kommentjeinek 80 százaléka a nyitás mellett érvel. Míg az oltással kapcsolatos diskurzust láthatóan a politikai kommunikáció irányítja, a nyitás kérdésében a politika inkább leköveti a közvéleményt.

A járvánnyal kapcsolatos korai összeesküvés elméletek a vírus létezését kérdőjelezték meg, a mostani teóriák ezekre az elméletekre támaszkodva jelenleg főként az oltásokhoz kapcsolódnak. Az oltásellenes elméletek egy része a gyógyszergyárak érdekeire hívja fel a figyelmet, másrészt elterjedt az a narratíva is, ami alapján az oltással akarják irányítani az embereket, új világrendet kialakítani. Az összeesküvés elméletek palettája azonban széles, felmerül még Bill Gates neve, ahogyan az is, hogy mikrochipet ültetnek be az emberekbe az oltással, illetve hogy kínai laborokban fejlesztették ki a vírust és az oltást is.

Jelentős különbségek vannak a Covid-19-járvány kirobbanása előtti oltásellenes közösség és a mostani oltásszkeptikusok között. Bauerék három évvel ezelőtti kutatása azt mutatta, hogy az oltásellenesek egy elszigetelt, marginalizált csoportot alkotnak, a gyerekek kötelező oltásai ellen tiltakoztak és nem jellemző rájuk, hogy politikailag aktívak lennének. Ezzel szemben a mostani oltásellenesek sokkal aktívabbak, hangosan képviselik a véleményüket, naprakészek, és meg vannak győződve arról, hogy mindenki mást a politika és a média manipulál. Továbbá a kommentek kvalitatív elemzése azt mutatja, hogy szintén sokan vannak, akik nem vakcina ellenesek, de az új típusú oltóanyagot nem adatnák be maguknak. Habár a közvélemény-kutatásokban növekszik az oltási hajlandóság, az oltás témakörében megnyilatkozó kommentelőknek látszólag szilárdak az elképzelései, és Bauer szerint ezek az emberek nehezen meggyőzhetőek.

A beszélgetés végén arra is kitért Bauer Zsófia, hogy a közösségi média platformok erősen küzdenek a vírus- és oltásszkeptikus csoportokkal. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy véleménye szerint a kitiltások nem a leghatékonyabb eszközei ennek a harcnak, mert a kitiltottak helyén újabb csoportok tűnnek fel, vagy más, kevésbé moderált platformokra mennek át ezek a közösségek.

Címfotó: U.S. Navy – Kyle Steckler, CC

A projekt az Európai Parlament pénzügyi támogatásával valósul meg. Az Európai Parlament semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a program szerkesztői, terjesztői és a megkérdezett személyek felelősek.

Jó cikk volt? Azt gondolod, hogy több ilyenre lenne szükség? Küldj nekünk pénzt, akár 1000 forintot is, hogy működhessünk és írhassunk még ilyeneket! Itt teheted meg. Köszönjük!
TÁMOGATOM

Kapcsolódó írások


Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.