Már-már ősi vita zajlik arról, hogy melyik adórendszer az igazságosabb: az egykulcsos vagy a progresszív? Érvek mindkét oldalon vannak. A több sávos adóztatás mellett az a legfontosabb megfontolás, hogy igazságosabb társadalmat eredményez.

A következő beszélgetésből kiderül, hogy a nyugati világban sehol nincsenek egykulcsos jövedelemadók. Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban progresszív adóztatás működik. Bár elsőre látására meggyőzőnek tűnhet, hogy az egykulcsos adó is igazságos, hiszen akinek több a jövedelme, az többet is fizet. Ugyanakkor a nagyon kis keresetűek esetében van egy nagyon egyértelmű ok, ami miatt mégsem igazságos számukra az egykulcsos adó. A csekély jövedelmet ugyanis gyakorlatilag el kell, hogy költsék a folyó kiadásaik fedezésére. Nincsenek megtakarításaik, sőt, az esetek nagy részében még hiteleket is a nyakukba vesznek. És még nem teljesítették az adózási kötelezettségüket. Eközben az igazán magas jövedelműek viszont megtakarítanak annak ellenére, hogy sokkal magasabb szinten fogyasztanak. Igazságosabb egy olyan adórendszer, amely a közösség megtakarításra képes tagjaitól osztja újra a forrásokat, és nem azoktól vonja el, akik igazából megélni is képtelenek, és adósságra kényszerülnek.

Jó cikk volt? Azt gondolod, hogy több ilyenre lenne szükség? Küldj nekünk pénzt, akár 1000 forintot is, hogy működhessünk és írhassunk még ilyeneket! Itt teheted meg. Köszönjük!
TÁMOGATOM

Kapcsolódó írások


Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.