Seres László újságíró politikai szigetnek nevezi a klasszikus liberalizmus modernizált változatát, amelyről Pogátsa Zoltán főszerkesztővel az Új Egyenlőség stúdiójában beszélgetett . Ez az amerikai eredetű nézetrendszer az egyéni jogok elsődlegességét, a szabadságjogok érvényesülésének fontosságát hangsúlyozza, emiatt gyakran illetik az önzés, a kizsákmányolás és a társadalmi közömbösség vádjával. 

Hogy az újságíró szerint mindez miért nem igaz, kiderül a beszélgetésből, amely számos kérdést tisztáz a libertarizmus eszméjével kapcsolatban. Az állam mely funkcióit fogadják el, és milyen mértékben? Hogyan viszonyulnak ahhoz a tényhez, hogy az emberek nem egyenlő esélyekkel indulnak az életben? Mit gondolnak az oktatás és az egészségügy szerepéről, és milyen struktúrában képzelik el ezek működtetését? Mekkora szerepet szánnának az újraelosztásnak és az adóztatásnak egy verseny alapú társadalomban? Az egyén ad-e a közösségnek, vagy fordítva? Ellentétes-e az individualizmus a társadalmi szolidaritással, és ha nem, milyen formában valósítható meg? Vannak-e az egyénnek jogai a szociális szférában?

Végül választ kapunk arra is, hogy a számos hasonló gondolatot felvonultató libertárius és zöld szociáldemokrata nézetrendszer miért különbözik egymástól mégis alapjaiban.

Címfotó: JD Mirabelli – PxHere

Jó cikk volt? Azt gondolod, hogy több ilyenre lenne szükség? Küldj nekünk pénzt, akár 1000 forintot is, hogy működhessünk és írhassunk még ilyeneket! Itt teheted meg. Köszönjük!
TÁMOGATOM

Kapcsolódó írások


Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.