Két parlamenti ciklus mérlegét vontuk meg az LMP társelnökével, Szél Bernadettel. Az Új Egyenlőség stúdiójában Pogátsa Zoltán beszélgetett vele arról, hogy az elmúlt közel tíz évben mit ért el a párt, hol tart ma és milyen ambíciókkal indul a 2018-as választásokon. A beszélgetésből egy pontos és részletgazdag program is kirajzolódik, amelynek fő fókuszában egy igazságosabb és fenntarthatóbb Magyarország megteremtése áll.

 • Magyarországon az LMP honosította meg a zöldpolitikát, és bár a jelenlegi közeg nem annyira kedvez az új politikai mozgalmaknak, azért mégis sikerült tartósan parlamenti párttá válni, úgy hogy gyakorlatilag az egész kelet-közép európai térségben egyetlen más ország parlamentjében sincs zöldpárt.
 • A célkitűzés egyébként nem a nyugati zöld pártok körében általános 7-10%-os választási eredmény elérése, hanem főirányú, váltópárttá válás. Természetesen, ehhez nagyon sok mindent rendbe kellene tenni a politikában, de erre a párnak meg is van az ambíciója, valamint a konkrét tervei is.

Milyen lenne az a Magyarország, amit az LMP kormányozna?

 • Egyik legfontosabb ismérve az lenne az országnak, hogy kiváló lenne az oktatási rendszere. Ez ugyan kétségkívül sok pénzbe kerülne, de megérné 100 költségvetési forintból 20-at odaadni azért, hogy felzárkózhasson ahhoz az északi modellhez, ami biztosíthatná, hogy Magyarország ne csupán a bevonzott működő külföldi tőkére épülő összeszerelő ország legyen, hanem olyan munkaerővel bírjon, ami magas hozzáadott értékű termelést végez, magas bérekért.
 • A második rendkívül fontos alrendszer a működő egészségügy, ennek nem szabad fizetősnek lennie, hiszen az állampolgároknak az adózásuk után joguk van a jóminőségű ellátáshoz. A prevencióra kell fektetni a legnagyobb hangsúlyt (azt a betegséget a legkönnyebb gyógyítani, ami még nem állt elő), ezért is probléma, hogy Magyarországon a tömegsport nem kap elég hangsúlyt; ezért könnyű hozzáféréssel kell ösztökélni az embereket, hogy mozogjanak és egészségesen táplálkozzanak. Ezen felül meg kell duplázni az orvosok és szakápolók bérét.
 • Ugyanakkor a munkabér emelését is hangsúlyozni kell, hiszen megengedhetetlen, hogy a munkavállalók olyan bérekért dolgozzanak, amiből nem lehet megélni.
 • Nagyon fontos a korrupcióellenes fellépés. Az LMP az egyetlen oligarchamentes parlamenti pártként hiteles szócsöve lehet a korrupcióellenességnek.
 • Az oktatás és az egészségügy olyan befektetések, amelyek mindig megtérülnek. Nyugat-Európában egy átlagos munkavállaló az élete során öt-hatszor kap átképzést ahhoz, hogy a lehető legpiacképesebb munkát tudja végezni, ezzel szemben Magyarországon borzasztóan magukra vannak hagyva az emberek, ezen változtatni kell.
 • Gyakran elhangzik, hogy 600 ezer új munkahely jött létre az elmúlt évek alatt, soha ennyien nem dolgoztak Magyarországon. Csakhogy a Fidesz egy recesszióból magához térő országot vett át; teljesen természetes, hogy bizonyos mutatók javulni fognak, nem beszélve arról, hogy az általuk használt statisztikák olyan adatgyűjtésre alapulnak, amiben azt mérik, hogy végzett-e az illető az elmúlt héten egy órányi jövedelemszerző tevékenységet, illetve a közmunkásokat is ideszámolják, pedig ők nem fizetnek adót, inkább eltartottnak számítanak.
 • Az LMP abban hisz, hogy nagyobb újraelosztásra van szükség és az egyenlőtlenségeket csökkenteni, a nagy ellátórendszereket pedig rendbe tenni kell. A rendszerhibákat sorra korrigálni kell, a leggyorsabb a béremelést lehetne

A pártfinanszírozásból a korrupciót a következő lépésekkel lehetne teljesen kiirtani:

 • Szabályozni kell, hogy ne lehessen monopolhelyzetben lévő állami cégeknek Magyarországon semmit reklámozni, ami nem közvetlenül a tevékenységükhöz kapcsolódik.
 • Offshore-ozás azonnali leállítása annak az alapelvnek megfelelően, hogy aki az adózásban nem vállal sorsközösséget, az nem részesülhet közpénzekben.
 • Teljes átláthatóság: nyitott kampánykasszán keresztül nyilvánosságra kell hozni, hogy mire mennyit költött és honnan mennyit kapott a párt.
 • Amennyiben egy országban magát az alapvető egyezetetési mechanizmusokat nem állítják vissza, a munkáltató, a munkavállaló és a mindenkori kormány között nem alakul ki egy olyan konstruktív egyeztetési mechanizmus, amelyben egymást segítve tudják ezek a rendszerek végezni a munkájukat, az az ország nem fog tudni egy egészséges gazdaságot produkálni.
 • Zöldpártként a megújuló energia egy kiemelten fontos pont, és bár az átállás drága, de Paks sem önerőből bővül. Ráadásul a megújuló szektor bevételeket is hoz, különösen az EU-s támogatásokon keresztül. Ugyanakkor már a lakossági ingatlanok szigetelésével óriási energia megtakarítást lehetne elérni, ami még a megújulóknál is fontosabb.

További kérdésekre is választ kaptunk a beszélgetés során:

 • Hogyan lesz az 5 százalékos LMP-ből 50 százalékos?
 • Mi lenne a rezsicsökkentés fenntartható alternatívája?
 • Mi az az energia-forradalom és miért van rá szükség?
 • Milyen szcenáriók léteznek a megújuló energiák csatasorba állítására?
 • Hogyan lehet a feldolgozó ipart visszaállítani Magyarországon?
 • Minek tulajdonítható a Fidesz népszerűsége?

(Összefoglaló: Benczi Melinda)

Jó cikk volt? Azt gondolod, hogy több ilyenre lenne szükség? Küldj nekünk pénzt, akár 1000 forintot is, hogy működhessünk és írhassunk még ilyeneket! Itt teheted meg. Köszönjük!
TÁMOGATOM

Kapcsolódó írások


Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.