Két parlamenti ciklus mérlegét vontuk meg az LMP társelnökével, Szél Bernadettel. Az Új Egyenlőség stúdiójában Pogátsa Zoltán beszélgetett vele arról, hogy az elmúlt közel tíz évben mit ért el a párt, hol tart ma és milyen ambíciókkal indul a 2018-as választásokon. A beszélgetésből egy pontos és részletgazdag program is kirajzolódik, amelynek fő fókuszában egy igazságosabb és fenntarthatóbb Magyarország megteremtése áll.

 • Magyarországon az LMP honosította meg a zöldpolitikát, és bár a jelenlegi közeg nem annyira kedvez az új politikai mozgalmaknak, azért mégis sikerült tartósan parlamenti párttá válni, úgy hogy gyakorlatilag az egész kelet-közép európai térségben egyetlen más ország parlamentjében sincs zöldpárt.
 • A célkitűzés egyébként nem a nyugati zöld pártok körében általános 7-10%-os választási eredmény elérése, hanem főirányú, váltópárttá válás. Természetesen, ehhez nagyon sok mindent rendbe kellene tenni a politikában, de erre a párnak meg is van az ambíciója, valamint a konkrét tervei is.

Milyen lenne az a Magyarország, amit az LMP kormányozna?

 • Egyik legfontosabb ismérve az lenne az országnak, hogy kiváló lenne az oktatási rendszere. Ez ugyan kétségkívül sok pénzbe kerülne, de megérné 100 költségvetési forintból 20-at odaadni azért, hogy felzárkózhasson ahhoz az északi modellhez, ami biztosíthatná, hogy Magyarország ne csupán a bevonzott működő külföldi tőkére épülő összeszerelő ország legyen, hanem olyan munkaerővel bírjon, ami magas hozzáadott értékű termelést végez, magas bérekért.
 • A második rendkívül fontos alrendszer a működő egészségügy, ennek nem szabad fizetősnek lennie, hiszen az állampolgároknak az adózásuk után joguk van a jóminőségű ellátáshoz. A prevencióra kell fektetni a legnagyobb hangsúlyt (azt a betegséget a legkönnyebb gyógyítani, ami még nem állt elő), ezért is probléma, hogy Magyarországon a tömegsport nem kap elég hangsúlyt; ezért könnyű hozzáféréssel kell ösztökélni az embereket, hogy mozogjanak és egészségesen táplálkozzanak. Ezen felül meg kell duplázni az orvosok és szakápolók bérét.
 • Ugyanakkor a munkabér emelését is hangsúlyozni kell, hiszen megengedhetetlen, hogy a munkavállalók olyan bérekért dolgozzanak, amiből nem lehet megélni.
 • Nagyon fontos a korrupcióellenes fellépés. Az LMP az egyetlen oligarchamentes parlamenti pártként hiteles szócsöve lehet a korrupcióellenességnek.
 • Az oktatás és az egészségügy olyan befektetések, amelyek mindig megtérülnek. Nyugat-Európában egy átlagos munkavállaló az élete során öt-hatszor kap átképzést ahhoz, hogy a lehető legpiacképesebb munkát tudja végezni, ezzel szemben Magyarországon borzasztóan magukra vannak hagyva az emberek, ezen változtatni kell.
 • Gyakran elhangzik, hogy 600 ezer új munkahely jött létre az elmúlt évek alatt, soha ennyien nem dolgoztak Magyarországon. Csakhogy a Fidesz egy recesszióból magához térő országot vett át; teljesen természetes, hogy bizonyos mutatók javulni fognak, nem beszélve arról, hogy az általuk használt statisztikák olyan adatgyűjtésre alapulnak, amiben azt mérik, hogy végzett-e az illető az elmúlt héten egy órányi jövedelemszerző tevékenységet, illetve a közmunkásokat is ideszámolják, pedig ők nem fizetnek adót, inkább eltartottnak számítanak.
 • Az LMP abban hisz, hogy nagyobb újraelosztásra van szükség és az egyenlőtlenségeket csökkenteni, a nagy ellátórendszereket pedig rendbe tenni kell. A rendszerhibákat sorra korrigálni kell, a leggyorsabb a béremelést lehetne

A pártfinanszírozásból a korrupciót a következő lépésekkel lehetne teljesen kiirtani:

 • Szabályozni kell, hogy ne lehessen monopolhelyzetben lévő állami cégeknek Magyarországon semmit reklámozni, ami nem közvetlenül a tevékenységükhöz kapcsolódik.
 • Offshore-ozás azonnali leállítása annak az alapelvnek megfelelően, hogy aki az adózásban nem vállal sorsközösséget, az nem részesülhet közpénzekben.
 • Teljes átláthatóság: nyitott kampánykasszán keresztül nyilvánosságra kell hozni, hogy mire mennyit költött és honnan mennyit kapott a párt.
 • Amennyiben egy országban magát az alapvető egyezetetési mechanizmusokat nem állítják vissza, a munkáltató, a munkavállaló és a mindenkori kormány között nem alakul ki egy olyan konstruktív egyeztetési mechanizmus, amelyben egymást segítve tudják ezek a rendszerek végezni a munkájukat, az az ország nem fog tudni egy egészséges gazdaságot produkálni.
 • Zöldpártként a megújuló energia egy kiemelten fontos pont, és bár az átállás drága, de Paks sem önerőből bővül. Ráadásul a megújuló szektor bevételeket is hoz, különösen az EU-s támogatásokon keresztül. Ugyanakkor már a lakossági ingatlanok szigetelésével óriási energia megtakarítást lehetne elérni, ami még a megújulóknál is fontosabb.

További kérdésekre is választ kaptunk a beszélgetés során:

 • Hogyan lesz az 5 százalékos LMP-ből 50 százalékos?
 • Mi lenne a rezsicsökkentés fenntartható alternatívája?
 • Mi az az energia-forradalom és miért van rá szükség?
 • Milyen szcenáriók léteznek a megújuló energiák csatasorba állítására?
 • Hogyan lehet a feldolgozó ipart visszaállítani Magyarországon?
 • Minek tulajdonítható a Fidesz népszerűsége?

(Összefoglaló: Benczi Melinda)

Kapcsolódó írások


Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.