Az Új Egyenlőség podcast rendhagyó adásában a Kádártól Orbánig című könyvünk bemutatója alkalmából tartott pódiumbeszélgetést lehet meghallgatni. Ebben Kiss Ambrus szerkesztő moderálásában Szikra Dorottya tudományos főmunkatárs (Társadalomtudományi Központ), és Harangozó Gábor a Szociális Demokrácia Intézet programigazgatója beszélt, vitatkozott arról, hogy mi történt az elmúlt 30 év szociálpolitikájában.

A beszélgetés során az első kérdések arról szóltak, hogy mire lehetünk büszkék, azaz a szociálpolitikának mit sikerült elérnie az esélyteremtésben és a felzárkóztatásban a rendszerváltást követően. Szikra Dorottya az emelte ki, hogy közvetlenül a rendszerváltás után a munkanélküliséget, mint társadalmi jelenséget próbálták kezelni. Ez ellentéte annak a most követett politikai felfogásnak, amely a munkanélkülivé válásért az egyént hibáztatja. A másik jó, és követendő példát a gyermekszegénység elleni programok adják a 2000-es évek közepéről, amelyeknek máig tartó hatásuk van.

Harangozó Gábor a jó gyakorlatok közül furcsa módon egy kisiklott programot emelet ki. A leghátrányosabb helyzetű kistérségek felzárkóztatása ugyanis szerinte egy jó kezdet volt a társadalmi felzárkózásért, esélyteremtésért folytatott küzdelemben, de nem sikerült teljesen megvalósítani az elképzeléseket.

A beszélgetés során szóba került, hogy volt-e esély a felzárkózásra, vagy azoknak van igazuk, akik szerint nagyon ritka, hogy egy ország képes kitörni abból a keretből, ahová a globális világrendben sodródott. De nem csak tág kontexusról szólt a beszélgetés, hanem arról is, hogy mi ágyazott meg az Orbán-kormány társadalompolitikájának.

Címfotó: Vajda József – Népszava

A projekt az Európai Parlament pénzügyi támogatásával valósul meg. Az Európai Parlament semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a program szerkesztői, terjesztői és a megkérdezett személyek felelősek.

Jó cikk volt? Azt gondolod, hogy több ilyenre lenne szükség? Küldj nekünk pénzt, akár 1000 forintot is, hogy működhessünk és írhassunk még ilyeneket! Itt teheted meg. Köszönjük!
TÁMOGATOM

Kapcsolódó írások


Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.