Az Új Egyenlőség magazin és a Friedrich Ebert Stiftung Budapest ebben az évben közgazdasági panelbeszélgetés-sorozatot szervezett Magyarország politikai gazdaságtana az Európai térben címmel. Az angol nyelvű szinkrontolmácsolással folytatott sorozatban nagyobbrészt külföldi szakértők voltak a vendégeink. A cél annak feltérképezése volt, hogy Magyarországnak milyen a mozgástere a globális gazdaságban, azon belül Európában, különös tekintettel az Orbán Viktor miniszterelnök által bevezetett gazdasági modellre.

A sorozat novemberi záró rendezvényén Fábry Ádám Magyarország politikai gazdaságtanáról szóló 2019-ben a Palgrave kiadónál megjelent könyve adta az alapot a beszélgetéshez, amely az Orbán rendszer születéséről, természetéről, politikai gazdaságtani alapjairól szólt.  A szerző, Fábry Ádám, az argentin Córdobai Egyetem oktatója, Ferber Katalin Berlinben élő gazdaságtörténész és Scheiring Gábor, a Bocconi Egyetem kutatója, az Új Egyenlőség szerkesztője részvételével zajló másfél órás online beszélgetést Pogátsa Zoltán, az Új Egyenlőség főszerkesztője moderálta.

Fábry kutatásai a tekintélyelvű illiberalizmus magyarországi létrejöttének okaira irányultak. Azt vizsgálta, hogy csupán a nemzeti hagyományok és/vagy Orbán Viktor személyes kvalitásai magyarázzák-e azokat a gazdasági és politikai viszonyokat, amelyek Magyarországot 2010-et követően jellemzik vagy mélyebb és általánosabb gazdasági okai vannak az Orbán rendszer létrejöttének és évtizedes működésének.

A könyv (The Political Economy of Hungary – From State Capitalism to Authoritarian Neoliberalism) három kérdésre próbál válaszokat keresni. Miért lehetett gyors és békés a szocializmusból a szabadpiaci kapitalizmusba való átmenet a rendszerváltozáskor? Melyek a legfontosabb jellemzői az 1990-től a 2008-as gazdasági válságig tartó időszak gazdasági fejlődésének? Hogyan konszolidálódott az Orbán rezsim, amely Fábry szerint egy önkényuralmi rendszer? A szerző amellett érvel, hogy Magyarországon már a szocializmus idején megteremtődtek a neoliberális kapitalizmus gyors térhódításának a feltételei. A neoliberális kapitalizmus pedig nem csak liberális viszonyok között működhet, hanem megágyazhat az illiberális rendszerek létrejöttének is.

A beszélgetés utolsó félórájában a több mint 140 érdeklődő közül sokan tettek fel kérdéseket a résztvevőknek.

Watch the video without Hungarian interpretation!

Jó cikk volt? Azt gondolod, hogy több ilyenre lenne szükség? Küldj nekünk pénzt, akár 1000 forintot is, hogy működhessünk és írhassunk még ilyeneket! Itt teheted meg. Köszönjük!
TÁMOGATOM

Kapcsolódó írások


Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.