A DemNet (Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány) tavaly év végén közvélemény-kutatást indított a magyarok adózással és adóelkerüléssel kapcsolatos tudatosságáról. A felmérésnek rengeteg érdekes tanulsága van. Kiderül belőle, hogy a többség nem ért egyet a magyar kormány által folytatott adópolitikával.

Míg a kormány tudatosan a középosztálynak ad adókedvezményeket, addig a magyaroknak ezt csak 27%-a támogatja. Ezzel szemben a szegényeknek 43% adna, illetve ugyanennyien a nagycsaládosoknak, akik ma köztudottan többségében szintén szegénységet jelentő szinten élnek.

Míg a magyar kormány jelentős adókedvezményeket és direkt támogatásokat adott az országban működő multinacionális cégeknek, illetve ismeretlen tartalmú külön megállapodásokat kötött velük, ezt csupán a válaszadók 4%-a támogatja. Ezzel szemben 52% a hazai kis és középvállalati szektor támogatását tartja helyesnek. Érdekes módon a diplomások körében még erősebb ez a meggyőződés, 72%-uk szeretné a hazai kkv-k támogatását látni. Szintén említésre méltó, hogy még a kormánypárti szavazók 83%-a is úgy véli, a multiknak jobban ki kellene vennie a részét az adózásból!

Hiába van az adóelkerülés az ellenzéki politikusok és a sajtó érdeklődésének középpontjában, konkrét adóelkerülési ügyet csak minden tizedik válaszadó tudott említeni. Nő viszont a tudatosság az offshore-al kapcsolatosan. Majd minden negyedik válaszadó képes volt megnevezni adóparadicsomot: legismertebbek voltak ezek közül Ciprus és az érdekes nevű Kajmán-szigetek. A válaszadók nagyon egyértelműen támogatnák a fellépést a multik nemzetközi adóelkerülése ellen!

Adóelkerülőnek a válaszadók mindenekelőtt a politikusokat tartják (73%), de jelentős arányban előkerültek a „multik” (35%) és a „gazdasági háttéremberek” (30%) is a válaszokban. Szerintük a kormány és az adóhatóság tehetne a legtöbbet a helyzet javítására. Az offshore-ozást a nagy többség erkölcstelennek tartja, még akkor is, ha az éppen legális.

Nem igaz az a sokat hangoztatott, alapigazságnak elfogadott közhely, hogy a magyaroknak ne lenne adótudatosságuk. A 72%-uk pontosan tudatában van, hogy az állam adókból gazdálkodik, azaz végső soron az a polgárok befizetéseit költi.

Erősen megosztja a magyarokat az a kérdés, hogy – mint Skandináviában – mindenkinek nyilvános legyen az adóbevallása, azaz megtekinthessük egymás gyors vagyonosodásának hátterét. Ezt jelenleg a magyar válaszadók 42%-a támogatja, viszont 53%-a ellenzi.

Jó cikk volt? Azt gondolod, hogy több ilyenre lenne szükség? Küldj nekünk pénzt, akár 1000 forintot is, hogy működhessünk és írhassunk még ilyeneket! Itt teheted meg. Köszönjük!
TÁMOGATOM

Kapcsolódó írások