Választási költségvetés vagy a válságkezelés költségvetése a jövő évi, amelyet várhatóan a nyári szünet előtt elfogad az Országgyűlés? Ez a kérdés volt az Új Egyenlőség Büttl Ferenc közgazdász, egyetemi oktatóval készült e heti podcastjának apropója.

A szakértő a költségvetés tervezetének karakterét hiányolja, amikor Biden elnök és a demokraták nagyarányú javaslatát hozta fel példának, mivel ott a közlekedési infrastruktúra fejlesztése vagy a zöld átállás került fókuszba. Magyar kormány ilyen fókuszt nem hirdetett meg.

A költségvetés kapcsán belső kritikák is megfogalmazódnak a kormányzaton belül. A magas hiány és a túlfűtött gazdaság inflációs nyomást jelent. Az elmúlt 12 hónapot nézve 5% feletti az infláció mértéke – ennek veszélyére figyelmeztet az MNB is. A beruházások túlpörgetése, amelyet a Helyreállítási Alap és az operatív programok milliárdjai is tetéznek, már kapacitásszűkülést okoz az építőiparban is. Ez felnyomja az árakat, miközben a kibocsátás nem növekszik.

A beszélgetés során felmerült az a kérdés is, hogy túl vagyunk-e a válságon. Ebben a tekintetben sok intő jel van. Például Indiában most is nagyon aggasztóak a napi adatok a Covid-járvány miatt. Ez azt jelenti, hogy sérülhet a nemzetközi gazdasági ellátási lánc, ami kiesést okozhat akár az autóipar, akár az elektronikai szektor számára. Ennek magyarországi hatása még nem mérhető. A másik probléma, hogy nem látjuk, milyen pusztítást okozott a válság. Ki tud azonnal kinyitni, ki áll a csőd szélén, és ki tud átbillenni ezen a ponton? Mi lesz a legkiszolgáltatottabb gazdasági vállalkozásokkal, amelyek már megtakarításaikat is felélték? Az biztosan látszik, hogy rajtuk nem segít a 2022-es költségvetés, onnan érdemi segítségre ugyanis nem számíthatnak.

A beszélgetés fő kérdése az volt, hogy választási vagy válságkezelési költségvetés-e a jövő évi büdzsé. Két erős elem is megjelenik a büdzsében, amely szavazatszerzésre is alkalmas. Az egyik a 13. havi nyugdíj bevezetésének folytatása, a másik a 25 év alattiak szja-mentessége. Kérdés, hogy évközbeni módosításokkal milyen újabb elemekkel bővíti ezt a listát a kormány, ahogy közeledik a választás napja.

Címfotó: Vajda József – Népszava

A projekt az Európai Parlament pénzügyi támogatásával valósul meg. Az Európai Parlament semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a program szerkesztői, terjesztői és a megkérdezett személyek felelősek.

Jó cikk volt? Azt gondolod, hogy több ilyenre lenne szükség? Küldj nekünk pénzt, akár 1000 forintot is, hogy működhessünk és írhassunk még ilyeneket! Itt teheted meg. Köszönjük!
TÁMOGATOM

Kapcsolódó írások


Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.