A kormány hazárdjátékot játszott a járványkezelés során, aminek komoly, emberéletekben mérhető ára volt. A fideszes kommunikáció legfontosabb témája sokáig a gyors oltási tempó és a keleti vakcinabeszerzés volt, mostanra viszont a Fidesznek az lett az érdeke, hogy minél hamarabb elterelje a figyelmet a járványról. Szűcs Zoltán Gábor politológussal Bíró-Nagy András, az Új Egyenlőség szerkesztője beszélgetett.

2021 első félévének politikai életét a koronavírus-járvány harmadik hulláma dominálta. Szűcs Zoltán Gábor leszögezte, hogy a koronavírus-válság a modern magyar történelem legsúlyosabb közegészségügyi katasztrófája. Az egészségügyi dolgozók hősiesen harcoltak a járvánnyal, de a kormány elhibázott válságkezelése jelentősen lekorlátozta a lehetőségeket. Jobb járványkezelési stratégiával a járványhoz kötődő harmincezer hazai haláleset jelentős részét meg lehetett volna előzni.

„Orosz rulettet játszanak és megpróbálják sikerpropagandaként eladni, hogy lehetett volna sokkal rosszabb a helyzet” – mondta Szűcs. Egy lehetséges negyedik hullám politikai hatásai nehezen kiszámíthatóak, de aggasztó, hogy a korábbi hullámok tapasztalataiból a kormány rossz következtetéseket vont le. Az eddigi járványhullámok során a közpolitikai célokat rövidtávú politikai érdekeknek rendeltek alá, a harmincezer áldozat tragédiáját politikai kommunikációs eszközökkel kezelték.

A választásokhoz kötődően a kormánynak érdeke, hogy minél inkább elterelje a járványról és a nyomában kialakult válságról a figyelmet. Ennek megfelelően a Fidesz egyrészt új ügyekkel próbálja tematizálni a közéletet (LGBT ügyek), másrészt a kormánypártok felelevenítik a régi témáikat. Utóbbi részét képezi az ellenzéki összefogás támadása és beállítása Gyurcsány Ferenc visszatérési kísérletének, illetve a Soros Györgyhöz és Brüsszel támadásaihoz kapcsolódó összeesküvés-elméletek kommunikálása. A harmadik fontos eleme a Fidesz stratégiájának a jóléti intézkedések ígérete, például a gazdasági növekedés feltételéhez kötött adó-visszatérítés.

Ugyanakkor a politológus azt is hangsúlyozta, hogy az elmúlt egy év kiszámíthatatlanná tette a politikai napirend kialakulását. Jelentős támadási felületet jelent a Fidesz számára több kormányzati intézkedés. Komoly sérelmeket okozott sokaknak, hogy a gazdasági válságkezelés során elsődlegesen kormányközeli érdekcsoportok kaptak támogatást. A társadalom érzékeny az elszabaduló inflációra is. Szintén kritizálható pontokat jelent a felsőoktatás átalakítása, illetve az autópályák üzemeltetésének kiszervezése.

Mindeközben az ellenzék fokozatosan halad előre, bár sok ellenzéki szereplő láthatóan nem érzi jól magát a kialakult helyzetben. Szűcs Zoltán Gábor szerint jelentősen uralhatná a közéletet, ha valóban tömegeket tudna megmozgatni az ellenzéki előválasztás. Ennek az intézménynek az egyik sikertényezője lehet, hogy az ellenzék képes volt a közös szabályok lefektetésére. A jelöltek kölcsönös visszaléptetése, amit sokan kritizálnak, szintén azt mutatja, hogy a pártok alkalmazkodtak az előválasztás intézményéhez.

Címfotó: Népszava

A projekt az Európai Parlament pénzügyi támogatásával valósul meg. Az Európai Parlament semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a program szerkesztői, terjesztői és a megkérdezett személyek felelősek.

Jó cikk volt? Azt gondolod, hogy több ilyenre lenne szükség? Küldj nekünk pénzt, akár 1000 forintot is, hogy működhessünk és írhassunk még ilyeneket! Itt teheted meg. Köszönjük!
TÁMOGATOM

Kapcsolódó írások


Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.