Elindult podcast adásunk is, ahol hétről hétre az Új Egyenlőség szerzői, szerkesztői beszélgetnek, vitatkoznak. Az első adásban Pogátsa Zoltánnal beszélget Kiss Ambrus a gazdasági demokráciáról.

Az Új Egyenlőség online társadalomelméleti magazinként 2016 óta jelentet meg hosszabb, elemző írásokat. Ugyanakkor az általunk készített tartalmakkal nemcsak honlapunkon találkozhat az olvasó, hanem az Új Egyenlőség YouTube-csatornáján már szinte az indulástól kezdve lehet stúdióbeszélgetéseket is nézni.

Olvasóink Facebook-oldalunkon olyan cikkeket is találhatnak, amelyek nem feltétlenül nálunk jelentek meg, de nagyon fontosnak tartjuk azokat.

Arra is törekedtünk 2017-től kezdve, hogy ne csak online legyünk elérhetőek, hanem rendszeres időközönként tartottunk közbeszélgetéseket (több alkalommal vidéki településeken is) és városházi estéket.

Idén augusztus végétől egy új formátummal, tartalommal jelentkezünk. Ez az Új Egyenlőség podcast. Terveink szerint hetente jelentkezünk ezekkel a beszélgetésekkel, amelyek podcast applikációk segítségével munka, utazás, sportolás közben is bármikor meghallgathatók. Jelenleg a következő applikációkon lehet megtalálni a csatornánkat:

Az első adásban Pogátsa Zoltánnal beszélgetett Kiss Ambrus a gazdasági demokráciáról.

A kiindulópont az volt, hogy amikor demokratizálni akarjuk a politikát, demokratizálni akarjuk a családot, az iskolát, a hétköznapi társadalmi interakciókat, akkor miért nem akarjuk akkor demokratizálni a gazdaságot is? A beszélgetés során arra kerestünk választ, hogy melyek a gazdasági demokrácia alapértékei, miért nem mond ellent ez a kérdés a kapitalizmusnak, és legfőképpen az alul lévő többségnek miért is van rá szüksége.

Szóba került az is, hogy ott nincs vállalkozási szabadság, ahol a vállalkozáshoz szükséges tőke kevesek kezében koncentrálódik.

A gazdaság demokratizálásának kérdése Pogátsa Zoltán szerint összefügg a megújuló baloldal követeléseivel, programjaival. Ezért azt is megnéztük, hogy például az USA-ban melyek azok a demokrata párti követelések, amelyek a gazdasági demokráciáról szólnak.

Kapcsolódó írások

 • Kapitalizmus és a reménytelenség okozta halálozás
  Kihal-e az amerikai munkásosztály? Ebbe az irányba mutat a járvány, ami már a koronavírus előtt is pusztított az USA-ban: a reménytelenség okozta halálozás. A s...
 • Út az önkéntes szolgasághoz
  Byung-Chul Han szerint a késő modern kapitalizmus nem a fegyelmezésre épül, hanem a munka fogalmának elasztikussá tételével újabb és újabb munkák elvégzésére ös...
 • Élet a vírus után
  Az Új Egyenlőség és a FES által szervezett május 12-i online közbeszélgetés vendégei Böröcz József és Róna Péter professzorok voltak, akiket Pogátsa Zoltán fősz...
 • A demokrácia mint osztálykompromisszum II.
  Ha a társadalmi konfliktusokat a demokrácia nem kezeli, akkor felborul az osztálykompromisszum, a demokrácia legitimációja meginog. E több részes írás második ré...

Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.