Mind a környezetünk, mind a saját jóllétünk érdekében, valamint a technológiai fejlődésünk miatt is érdemes meghaladni a „munka társadalmának” elavult mantráit és újragondolni , hogy mit, hogyan és miért dolgozunk. Ebben az adásban Csoba Judittal, a Debreceni Egyetem tanárával arról beszélget Köves Alexandra, hogy a munkaidőn túl a munka fogalmának átalakításával hogyan lehet elmozdulni egy igazságosabb társadalom felé.

A Zöld Egyenlőség podcast áprilisi témája a munka fogalmának újraértelmezése az ökológiai közgazdászok szemszögéből. Annak érdekében, hogy megújíthassuk a munkáról való gondolkodásunkat, szükség van arra is, hogy megnézzük milyen fejlődésen ment keresztül a munka fogalma, és hogyan tudjuk megérteni a munkához való viszonyunkat annak érdekében, hogy a környezeti problémákkal is hathatósan szembe tudjunk nézni. Ki tudunk-e lépni a „munka társadalmából” vagy elengedjük-e a protestáns munkaetikát? Vagy lehet, hogy a protestáns munkaetikát félreértelmeztük eddig is? A munkaerőpiac, mint fogalom nem is annyira régi, mint amilyen erősen beágyazott a gondolkodásunkba. Az ökológiai közgazdászok viszont foggal körömmel ragaszkodnak ahhoz, hogy meg kell haladnunk a piaci gondolkodást annak érdekében, hogy környezetileg és társadalmilag is fenntarthatóbb világot teremtsünk. Mi a nehézsége annak, ha az emberi munkaerőre a kereslet-kínálat bűvkörén belül ugyanúgy gondolkodunk, mint az árupiacról? Hogyan létezik az, hogy csak azt a munkát tekinti a társadalom valóban munkának, ami ún. termelékenységgel jár?


Címfotó: Wendelin Jacober – Pexels, CC

Jó cikk volt? Azt gondolod, hogy több ilyenre lenne szükség? Küldj nekünk pénzt, akár 1000 forintot is, hogy működhessünk és írhassunk még ilyeneket! Itt teheted meg. Köszönjük!
TÁMOGATOM

Kapcsolódó írások


Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.