A klímaváltozás egyik kérdése, hogyan lehet átalakítani a gazdaságot anélkül, hogy a dolgozók egzisztenciája kevéssé sérüljön. Mit tudnak tenni a szakszervezetek, és miről szól az igazságos átmenet mechanizmusa? Ezekről a kérdésekről szól az Új Egyenlőség podcast legújabb adása.

A korábbiaknál sokkal több fiatal tüntetett idén szeptember 27-én azért, hogy a döntéshozók Magyarországon is komolyabban foglalkozzanak a klímaváltozás okozta problémákkal. Sokan, sokféle megközelítésből beszéltek már erről, de van egy szempont, ami eddig kevésszer került elő. Ez pedig a munkavállalóké. A szakszervezetei mozgalmaknak jelentős szerepük lehet abban, hogy változásra kényszerítsék a gazdasági szereplőket. Ugyanakkor rövid távon ezzel saját célkitűzéseiket keresztezhetik. Az Új Egyenlőség podcast vendége Kunert Annamária, a Szakszervezeti Ifjúsági Szövetség elnöke volt.

A beszélgetés során egyrészt értelmeztük egy szakszervezet rövid és hosszú távú érdekeit. A klímaváltozás kapcsán a gazdaság átrendezése nyilvánvalóan egyes munkahelyek megszűnésével jár majd. Ennek elsődleges vesztesei azok a dolgozók lesznek, akiknek megélhetése függ attól, hogy kapnak-e fizetést, vagy sem. Ugyanakkor csak azért nem lehet támogatni egyes cégeket, mert bár környezetünket szennyezik, munkát adnak sokaknak. Ez a kettős probléma jellemzi a szakszervezetek döntési mátrixát is ebben a kérdésben.

Erre ad – talán eddig még csak – verbális választ az igazságos átmenet, amely megpróbálja enyhíteni azon dolgozók problémáját, akik egy középtávú, nemesebb célért való küzdelemben elvesztik egzisztenciájukat.

Az alapprobléma az, hogy a nemzetközi szakszervezeti mozgalom is csak nyomozza a válaszokat és a konkrét cselekvési lehetőségeket. Ennek egyik jele, hogy az egyes országok szakszervezetei óvatosak a kérdésben, és európai szintre tolják a problémát, míg az Európai Szakszervezeti Szövetség csak globális szinten látja azt megoldhatónak.

A szakszervezeti mozgalom fókusza legalább ráirányult a kérdésre, ami önmagában is haladás. Erről tanúskodik az Európai Szakszervezeti Szövetség májusi kongresszusa, amelyen kiemelt téma volt a klímaváltozás elleni küzdelem szükségessége.

A beszélgetés végén most is ajánlottunk olvasnivalót: Eric Berne: Emberi játszmák című könyvét, mely az emberről mint gondolkodó lényről és a társas érintkezésről szól. Ez érdekes támpontokat adhat számunkra ahhoz, hogy jobban megértsük akár a klímatagadókat, akár a „klímaszorongókat”.

Címfotó: Markus Spiske – Pexels.com

Kapcsolódó írások

 • A másfél fokos életmód
  Most még hatalmas különbség van a jelenlegi életmódunk és a között,  amely lehetővé tenné, hogy a globális felmelegedés a megcélzott másfél fokos emelkedésen be...
 • A XXI. századi fejlesztő állam nyomában – I. rész
  Milyen lesz a fejlesztő állam a XXI. században? A XX. század második fele után a XXI. században is nagyon fontos szerepet fog játszani a gazdasági növekedésben ...
 • Sokszínű vidék – sokszínű megoldások
  Az ökológiai közgazdaságtan alapjairól beszélgetve korábbi adásainkban sok szó esett a főáram kritikájáról, ezen a héten már a lehetséges megoldásokat vázolja f...
 • Megkérdőjelezni a megkérdőjelezhetetlent
  Elindul az Új Egyenlőség zöld podcastja. Az első héten Pogátsa Zoltán beszélget Köves Alexandra ökológiai közgazdásszal, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatójáva...

Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.