Szeptember 26-án az Új Egyenlőség és a Friedrich Ebert Stiftung közbeszélgetések sorozatának első őszi rendezvényén sikeres romákkal beszélgetett Pogátsa Zoltán főszerkesztő és Kóczé Angéla szerkesztő.  A vendégek Horváth József rákkutató, Junghaus Tímea művészettörténész, Csámpai Attila tűzoltó, Sőregi Tibor mérnök, Schuller Csaba szociológus, Jónás Tímea főnővér, Bogdán Mária médiakutató voltak. Az alábbi videón Pogátsa Zoltánnak a beszélgetést felvezető általános elemzését tettük közzé. 

  • 25-30 évvel a rendszerváltás után a magyarországi romák helyzetének a megoldása valódi társadalmi kudarc. Ezt a statisztikák is alátámasztják, mert bár a szegények nagy többsége nem roma, viszont a romák 80%-a az alsó két jövedelmi tizedbe tartozik.
  • Nagyon megdöbbentő, hogy ma Magyarországon nem vált ki különösebben nagy felháborodást, ha vezető politikusok a romákról, mint kollektívumról vállalhatatlanul beszélnek vagy különbséget tesznek köztük és más állampolgárok között. Ilyen mértékben homogenizálni egy csoportot embertelen és antidemokratikus.
  • Ugyanakkor kutatások azt is kimutatták, hogy a magyar társadalom jelentős része olyan sztereotípiákban gondolkodik, mint a „romáknak a vérükben van a lopás, bűnözés”. Azaz a szocializáció folyamatát (az egyént körülvevő közeg hatásait) teljesen figyelmen kívül hagyják és így az összes felelősséget az egyénre tolják, míg a társadalmat és politikumot teljesen felmentik.
  • Ez a fajta gondolkodás megmutatkozik az úgynevezett baloldalon is, hiszen a  2010 es Eurostat  adatok szerint Magyarországon a legkisebb a társadalmi mobilitás az EU-ban; megdöbbentő, hogy még ez az eredmény – miszerint a magyar az egyik legigazságtalanabb társadalom az Európai Unióban (!) – sem provokált érdemi politikai vitát.

Ezen adatoknak az összessége azt mutatja, hogy a romák felemelkedési esélyei nagyon minimálisak ma Magyarországon. Hiányoznak azok a szocializációs tényezők, amelyek nem csak a romáknak, de mindenkinek, aki a szegényebb csoportokhoz tartozik segíthetne. Ilyen például az integrált, versenyképes tudást adó oktatási rendszer, a jó minőségű, elérhető egészségügyi ellátás, a hathatós lakástámogatási rendszer stb.

A teljes közbeszélgetés itt tekinthető meg.

Címfotó: Népszava

Jó cikk volt? Azt gondolod, hogy több ilyenre lenne szükség? Küldj nekünk pénzt, akár 1000 forintot is, hogy működhessünk és írhassunk még ilyeneket! Itt teheted meg. Köszönjük!
TÁMOGATOM

Kapcsolódó írások


Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.