Bernie Sanders és Joe Biden demokrata elnökjelöltek társadalomképét hasonlítja össze az Új Egyenlőség podcastban Győri Gábor, a Policy Solutions politikai elemzője és Pogátsa Zoltán, az Új Egyenlőség főszerkesztője.

A Demokrata Párt kétszereplősre szűkült előválasztási versenyében két különböző közpolitikai program között is döntenek a választók. Immár csak Barack Obama volt alelnöke, Joe Biden és a 2016-os elnökségi verseny veteránja, Bernie Sanders szenátor maradtak számottevő jelöltként a porondon, közülük is Biden vált a toronymagas esélyessé a szuperkeddet követően. Első pillantásra sok hasonlóság van közöttük. Miközben a Demokrata Párt egyre erősebben kötelezi el magát a sokszínű amerikai társadalom minél erőteljesebb képviselete mellett, sokakat meglepett, hogy két idős fehér férfi maradt a versenyben.

Míg Sanders kétségkívül a legmarkánsabban baloldali programot képviseli, addig Biden a Demokrata Párton belül a leginkább középre hajló jelöltek közé tartozik. Míg Sanders főleg a gazdasági status quo felrúgását ígéri azok érdekében, akik nem profitálnak a növekvő egyenlőtlenségből, addig Biden ígérete a „status quo ante”, azaz a Trump előtti normalitás helyreállítása egy piacbarát politikával.

A beszélgetésben szóba került a két politikus programjának különbözősége az univerzális egészségügyi rendszer és az oktatásügy kérdéseiben. Hol lenne a két jelölt az európai politikai palettán? Sanders programja talán a svéd jóléti modellhez áll közel áll közel, míg Biden a piacpárti-liberális gazdaságpolitika hirdetője.

Az ideológiai összehasonlítás mellett azonban a megválaszthatóság kérdésére is erősen összpontosítanak a Demokrata Párt szavazói az előválasztás során, és az ideológiai kérdések gyakran a választási esélyek megítélésével kapcsolódnak össze. Más szóval, sok szavazó azt hangoztatja, hogy alárendeli a saját közpolitikai preferenciáit annak, hogy melyik jelölt tűnik esélyesebbnek a regnáló Donald Trump elnökkel szemben.

Kapcsolódó írások


Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.