Bernie Sanders és Joe Biden demokrata elnökjelöltek társadalomképét hasonlítja össze az Új Egyenlőség podcastban Győri Gábor, a Policy Solutions politikai elemzője és Pogátsa Zoltán, az Új Egyenlőség főszerkesztője.

A Demokrata Párt kétszereplősre szűkült előválasztási versenyében két különböző közpolitikai program között is döntenek a választók. Immár csak Barack Obama volt alelnöke, Joe Biden és a 2016-os elnökségi verseny veteránja, Bernie Sanders szenátor maradtak számottevő jelöltként a porondon, közülük is Biden vált a toronymagas esélyessé a szuperkeddet követően. Első pillantásra sok hasonlóság van közöttük. Miközben a Demokrata Párt egyre erősebben kötelezi el magát a sokszínű amerikai társadalom minél erőteljesebb képviselete mellett, sokakat meglepett, hogy két idős fehér férfi maradt a versenyben.

Míg Sanders kétségkívül a legmarkánsabban baloldali programot képviseli, addig Biden a Demokrata Párton belül a leginkább középre hajló jelöltek közé tartozik. Míg Sanders főleg a gazdasági status quo felrúgását ígéri azok érdekében, akik nem profitálnak a növekvő egyenlőtlenségből, addig Biden ígérete a „status quo ante”, azaz a Trump előtti normalitás helyreállítása egy piacbarát politikával.

A beszélgetésben szóba került a két politikus programjának különbözősége az univerzális egészségügyi rendszer és az oktatásügy kérdéseiben. Hol lenne a két jelölt az európai politikai palettán? Sanders programja talán a svéd jóléti modellhez áll közel áll közel, míg Biden a piacpárti-liberális gazdaságpolitika hirdetője.

Az ideológiai összehasonlítás mellett azonban a megválaszthatóság kérdésére is erősen összpontosítanak a Demokrata Párt szavazói az előválasztás során, és az ideológiai kérdések gyakran a választási esélyek megítélésével kapcsolódnak össze. Más szóval, sok szavazó azt hangoztatja, hogy alárendeli a saját közpolitikai preferenciáit annak, hogy melyik jelölt tűnik esélyesebbnek a regnáló Donald Trump elnökkel szemben.

Jó cikk volt? Azt gondolod, hogy több ilyenre lenne szükség? Küldj nekünk pénzt, akár 1000 forintot is, hogy működhessünk és írhassunk még ilyeneket! Itt teheted meg. Köszönjük!
TÁMOGATOM

Kapcsolódó írások


Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.