Oszkó Péter, Veres Máté, Miklós Zsófia és Pogátsa Zoltán fejtették ki az Új Egyenlőség közbeszélgetésén, hogy szerintük “miért nem adóznak a multik”. A teljes videó az Új Egyenlőség weboldalán vagy YouTube csatornáján tekinthető meg. Az alábbi rövid részletből azonban választ kapunk egy fontos kérdésre: miért nem lett sikeres a magyar gazdaságfejlesztési modell.

„Nem ugrottuk meg azt az akadályt, hogy a beáramló külföldi működő tőke és a vele érkező technikai tudás az olyan módon ágyazódjon be a magyar gazdaságba, hogy aztán az saját tudás legyen és ezáltal egyenrangú versenytársakká váljunk. Ellenben az számomra egy nagyon nagy kérdés, hogy ez annak-e az eredménye, hogy Magyarországon 15-16-19% volt a társasági adókulcs – a 9% az értelmezhetetlen –, vagy inkább annak az eredménye, hogy ennek a társasági adókulcsnak voltak pozitív hatásai, de ezt nem használta ki az ország?

Magyarország nem tudta meglovagolni, nem tudott erre a beérkező külföldi működő tőkebefektetésre megfelelően felkapaszkodni, megfelelő fejlesztéspolitikát csinálni, hogy elérjen oda, ahova Kína is elért (meg elért valamennyire Cseh- és Lengyelország) és egy erős saját belső gazdasággal rendelkezzen. Az ténykérdés, hogy nem tudtuk meglovagolni! Ez a modell olyan szempontból sikertelen volt, hogy ezt nem tudtuk kihasználni; nagyon szűk ezeknek a multi cégeknek a hazai beszállító rétege, nagyon szűk a tőlük független gazdasági növekedési hatás. Kialakult egy olyan duális gazdasági szerkezet, amivel a jelenlegi gazdaságpolitika sem tud mit kezdeni. Szerintem ez nem adópolitikai, hanem fejlesztéspolitikai kérdés.”

Jó cikk volt? Azt gondolod, hogy több ilyenre lenne szükség? Küldj nekünk pénzt, akár 1000 forintot is, hogy működhessünk és írhassunk még ilyeneket! Itt teheted meg. Köszönjük!
TÁMOGATOM

Kapcsolódó írások


Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.