Oszkó Péter, Veres Máté, Miklós Zsófia és Pogátsa Zoltán fejtették ki az Új Egyenlőség közbeszélgetésén, hogy szerintük “miért nem adóznak a multik”. A teljes videó az Új Egyenlőség weboldalán vagy YouTube csatornáján tekinthető meg. Az alábbi rövid részletből azonban választ kapunk egy fontos kérdésre: miért nem lett sikeres a magyar gazdaságfejlesztési modell.

„Nem ugrottuk meg azt az akadályt, hogy a beáramló külföldi működő tőke és a vele érkező technikai tudás az olyan módon ágyazódjon be a magyar gazdaságba, hogy aztán az saját tudás legyen és ezáltal egyenrangú versenytársakká váljunk. Ellenben az számomra egy nagyon nagy kérdés, hogy ez annak-e az eredménye, hogy Magyarországon 15-16-19% volt a társasági adókulcs – a 9% az értelmezhetetlen –, vagy inkább annak az eredménye, hogy ennek a társasági adókulcsnak voltak pozitív hatásai, de ezt nem használta ki az ország?

Magyarország nem tudta meglovagolni, nem tudott erre a beérkező külföldi működő tőkebefektetésre megfelelően felkapaszkodni, megfelelő fejlesztéspolitikát csinálni, hogy elérjen oda, ahova Kína is elért (meg elért valamennyire Cseh- és Lengyelország) és egy erős saját belső gazdasággal rendelkezzen. Az ténykérdés, hogy nem tudtuk meglovagolni! Ez a modell olyan szempontból sikertelen volt, hogy ezt nem tudtuk kihasználni; nagyon szűk ezeknek a multi cégeknek a hazai beszállító rétege, nagyon szűk a tőlük független gazdasági növekedési hatás. Kialakult egy olyan duális gazdasági szerkezet, amivel a jelenlegi gazdaságpolitika sem tud mit kezdeni. Szerintem ez nem adópolitikai, hanem fejlesztéspolitikai kérdés.”

Kapcsolódó írások


Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.