Az Új Egyenlőség magazin és a Friedrich Ebert Stiftung Budapest az őszi szezonban közbeszélgetés-sorozatot indított a magyarországi egyenlőtlenségekről: azok osztály-, nemi, etnikai, földrajzi, digitális vonatkozásairól. A második rendezvény október 13-án a nemek közötti egyenlőtlenségekkel foglalkozott.

Fodor Éva, a CEU Gender Studies tanszékének oktatója és Gregor Anikó, az ELTE Társadalomtudományi Kar adjunktusa, a berlini Freie Universität vendégkutatója, „Az egyenlőtlenségek alakulása a koronajárvány idején Magyarországon” című tanulmány társszerzői voltak a panelbeszélgetés meghívott vendégei. A beszélgetést Pogátsa Zoltán főszerkesztő moderálta. A közel kétszáz regisztrált érdeklődőt Malomvölgyi Csilla, a FES munkatársa köszöntötte. A beszélgetőpartnerek négy kérdéskört érintettek. Szó volt a nemek közötti egyenlőtlenségekről a munka világában, a bérezésben, az oktatásban és a családban. Magyarország a nemi egyenlőtlenségeket mérő mutatók alapján utolsó előtti helyen áll az Európai Unióban. Érdekes része volt a beszélgetésnek, amikor a nők és nők közötti egyenlőtlenségek rohamos növekedését ismertették a szociológusok. A neoliberális feminizmus csak látszólag segíti a nemek közötti egyenlőtlenségek csökkentését, valójában elfedi annak okait, és emiatt konzerválja az egyenlőtlenségeket Gregor Anikó álláspontja szerint. A NER nőpolitikája két dologra irányul: a nők szüljenek minél több gyereket, és minél gyorsabban menjenek vissza dolgozni – anélkül,hogy ennek pénzügyi, infrastrukturális, munkajogi és szociális feltételeiről az állam gondoskodna – mondta Fodor Éva. A panelbeszélgetést követően a két meghívott a közönség kérdéseire válaszolt.

Címfotó: Pikrepo

Jó cikk volt? Azt gondolod, hogy több ilyenre lenne szükség? Küldj nekünk pénzt, akár 1000 forintot is, hogy működhessünk és írhassunk még ilyeneket! Itt teheted meg. Köszönjük!
TÁMOGATOM

Kapcsolódó írások


Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.