Spanyolországban igazi politikai szappanopera zajlik. Mivel egy korrupciós ügybe belebukott a jobboldali kormány, az a baloldal került kormányra, amelyet nyolc évvel ezelőtt elsöpört a gazdasági válság miatti erősen neoliberális gazdaságpolitika. Idén két választást is nyertek, de hónapok óta nem tudnak kormánykoalíciót létrehozni a stabil többség érdekében. Közben a háttérben felsejlik a katalán függetlenség kérdése. Milyen tanulságai vannak az ügynek? És legfőképpen mit csinált a hagyományos baloldal azért, hogy ne a folyamatos zsugorodást mutassa, hanem a kormányképes politikai erőt? Erről beszélgettünk Bíró-Nagy Andrással, az Új Egyenlőség szerkesztőjével, a Policy Solutions vezetőjével.

Amellett, hogy megismertük a spanyol politikai rendszer szövevényes világát és legfontosabb szereplőit, az is kiderült a beszélgetés során, hogy van lehetősége a „hagyományos” baloldalnak megújulni, és markánsan szocdem politikával kitűnni a politikai versenyből. Ehhez nem kellett más, mint a gazdasági bal-jobb tengelyen egy pár látványos, néha harsány sasszé balra. Az új hangvétel és az ezekhez illeszkedő közpolitikai intézkedések a lakhatási válság kezelésében, és az alacsony bérek elleni küzdelemben is megjelentek. Azt is megmutatta a spanyol helyzet, hogy az újbaloldali – jó értelemben vett – populista pártok képesek hatást gyakorolni a régi szocialista-szociáldemokrata pártokra. Ez a frissesség, balra tolódás szavazatokra is váltható.

E beszélgetésben is ajánlottunk olvasnivalót azoknak a hallgatóknak, akik szeretnék mélyebben megérteni a spanyol politikai rendszer átalakulását. Az angol nyelvű kiadvány elektronikusan innen tölthető le.

Azok számára, akik szívesebben olvasnak magyar nyelvű anyagokat a témában, jó összefoglalót nyújtanak a Mércén megjelenő cikkek (itt és itt).

Címfotó: Wikimedia

   Jelenleg a következő applikációkon lehet megtalálni podcast csatornánkat:

  • Anchor: https://anchor.fm/ujegyenloseg
  • Google podcast: https://www.google.com/podcasts?feed=aHR0cHM6Ly9hbmNob3IuZm0vcy9jZTJmZGNjL3BvZGNhc3QvcnNz
  • Spotify: https://open.spotify.com/show/113K5f6ohV8T0F51N5ycTK
  • Breaker: https://www.breaker.audio/uj-egyenloseg
  • Pocket Casts: https://pca.st/LgHDhp
  • RadioPublic: https://radiopublic.com/j-egyenlsg-8XPa11
  • TuneIn: https://tunein.com/podcasts/Podcasts/Uj-Egyenloseg-p1243011/

Jó cikk volt? Azt gondolod, hogy több ilyenre lenne szükség? Küldj nekünk pénzt, akár 1000 forintot is, hogy működhessünk és írhassunk még ilyeneket! Itt teheted meg. Köszönjük!
TÁMOGATOM

Kapcsolódó írások


Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.