Adott egy környezetszennyező, társadalmilag igazságtalan, globalizált iparág: a divatipar. És adott egy szükséglet: a ruházkodás. A kettő metszéspontjában kirajzolódik a fenntartható fogyasztás minden megválaszolatlan kérdése. Köves Alexandra Mengyán Eszter újságíró bloggerrel, a Holy Duck alapító szerkesztőjével beszélget.

A fenntartható divatot tekinthetjük akár a fenntartható fogyasztás állatorvosi lovának is. Keveseknek kérdés, hogy a globális divatipar hatalmas környezetterheléssel és a nyugati világban túlfogyasztással jár. Ugyanakkor a divathoz kötődően nemcsak az alapvető szükséglet jelenik meg. Az öltözködés éppen azért neuralgikus pont, mert nagyon fontos üzeneteket hordoz az egyénről. Vajon azt kell megváltoztatnunk, hogy ne hordozzon üzenetet, és ne legyen fontos a külső (ahogyan azt a zöld mozgalmak nagy része hirdeti), vagy éppen azt, hogy még több üzenetet hordozzon az egyéniségünkről és az értékrendünkről? A divatipar ugyanakkor nem csak környezeti, hanem társadalmi igazságosság tekintetében is problémás, és itt nem csak a bangladeshi varrónők helyzetéről érdemes gondolkodni. A jómódúak megtehetik, hogy ún. kapszulagardróbot hoznak létre, és néhány minőségi darabból állítják össze a ruhatárukat, de a legszegényebbek csak olyan olcsó ruhát tudnak megvenni, ami viszont szinte azonnal tönkre is megy. Köves Alexandra beszélgetése Mengyán Eszterrel lehet, hogy több kérdést vet fel, mint megoldást, de ha valaki szeretné megérteni a fenntartható fogyasztás összefüggéseit, akkor ez a fél óra nem lesz elfecsérelt idő.

Címfotó: Zigmars Berzins – Pixabay

Jó cikk volt? Azt gondolod, hogy több ilyenre lenne szükség? Küldj nekünk pénzt, akár 1000 forintot is, hogy működhessünk és írhassunk még ilyeneket! Itt teheted meg. Köszönjük!
TÁMOGATOM

Kapcsolódó írások

  • Sport és fenntarthatóság
    Néhány évtized alatt hatalmasra nőtt a sport üzletág, de ezen belül elenyészik azok száma, akik a fenntarthatóságot komoly szempontként kezelik. Köves Alexandra...
  • A másfél fokos életmód
    Most még hatalmas különbség van a jelenlegi életmódunk és a között,  amely lehetővé tenné, hogy a globális felmelegedés a megcélzott másfél fokos emelkedésen be...
  • Fenntartható mobilitás: megmentenek az elektromos autók?
    Egyéni ökológiai lábnyomunk legnagyobb részét az étkezés, a háztartási energiafelhasználás és az egyéni mobilitás adja. Ugyanakkor éppen a közlekedésben tűnik ú...
  • Inkább egy vegán egy Hummerben? – A fenntartható étkezésről
    A globális élelmiszertermelés jelentősen hozzájárul a klímaváltozáshoz és a biodiverzitás csökkenéséhez. A kutatások szerint önmagában a marhahús fogyasztásának...


Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.