Rossz volt a jelölt? Mindent felülírt a Brexit? Nem volt jó a program? Mi a Munkáspárt jövője? Ezekről a kérdésekről beszélgettünk Tóth Csabával, a Mérce újságírójával, Egyesült Királyság-szakértővel.

A beszélgetés során a következő szempontok merültek fel:

 • Lehet, hogy Jeremy Corbyn nem karizmatikus politikus, de a tapasztalatok szerint Isten óvjon a karizmatikus politikusoktól.
 • Ez a választás alapvetően egy második népszavazást jelentett a Brexitről. A Brexit kérdése minden mást felülírt.
 • Jeremy Corbynnak itt nem volt jó választása, a pártja végletesen megosztott volt. Akár a kilépéspárti, akár a bennmaradáspárti opcióba áll bele, elveszíti a szavazóinak egy részét. Ezért maradt a lebegtetés, amit a külvilág határozatlanságnak érzékelt.

 • A brit politikában, ahogy máshol is, elképesztően fontos a média szerepe. Nagy-Britanniában durván jobboldali a média, ami a felmérések szerint nagyon ellenséges volt Corbynnal.

A média szerepének firtatása nem a felelősség elhárítása. A média a Gramsci-féle kulturális hegemónia fenntartásának első számú eszköze. A választók felé a jelölt szinte kizárólag ezen a filteren keresztül jelenik meg.

 • A fiatalok körében Corbyn rendkívül népszerű volt, 18-tól körülbelül 40-ig. Ebből azonban nem következik, hogy mire felnőnek, a média és saját gazdagodásuk hatására nem válnak-e jobboldali szavazókká.

 • Tóth Csaba szerint a Munkáspárton belül nincs visszatérés a Blair-i korszakhoz, inkább egy Corbyntól csak kicsit centristább vezető jöhet, és nagy valószínűséggel nő.

Jó cikk volt? Azt gondolod, hogy több ilyenre lenne szükség? Küldj nekünk pénzt, akár 1000 forintot is, hogy működhessünk és írhassunk még ilyeneket! Itt teheted meg. Köszönjük!
TÁMOGATOM

Kapcsolódó írások

 • Választási költségvetés ’22 vagy a válságkezelés költségvetése?
  Választási költségvetés vagy a válságkezelés költségvetése a jövő évi, amelyet várhatóan a nyári szünet előtt elfogad az Országgyűlés? Ez a kérdés volt az Új Eg...
 • A lelkünkben duruzsoló hatalom
  Hogyan formálja a lelkeket a hatalom? Mivé kíván nevelni bennünket az a társas-társadalmi világ, amelyben megszületünk és felnövekszünk? A dél-koreai származású...
 • Lexit: van-e baloldali Brexit?
  A Brexit-saga már három éve húzódik, és úgy nézett ki, sosem lesz vége. De egy fordulat után választásokat tart Nagy-Britannia. A baloldal álláspontja azonban n...
 • Sanders és Corbyn – tényleg egyformák?
  A mainstream médiában csak „baloldali populistákként” emlegetett szereplőket joggal tekinthetjük egyazon globális gazdasági-társadalmi folyamat termékeinek, mik...

Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.