A magyar kormány április végéig dönt arról, hogy mire kívánja költeni azt a 6000 milliárd forintot, amelyet az Európai Uniótól kapunk a COVID-19-járvány és a nyomában járó válság utáni időszakra. Erről beszélgetett Bíró-Nagy András és Kiss Ambrus szerkesztőnk az Új Egyenlőség podcast legújabb adásában.

A gazdasági és pandémia okozta válság miatt az Európai Bizottság arról döntött, hogy egy rendkívüli forrást nyit meg a tagállamok számára. Nagyságrendeket nézve ez azt jelenti, miközben a hétéves operatív programokra 1074 milliárd eurót költ az Európai Unió, addig az ezen felül megnyíló helyreállítási alapra kb. ennek 75%-át. Azaz jelentős források állnak már idén a tagállamok rendelkezésére.

Magyarország esetében ez az ún. RRF forrás azt jelenti, hogy 5700-5800 milliárd forint állhat rendelkezésre, amelynek felhasználhatósága célok alapján meglehetősen tág. Minden EU-s tagállamnak ez év április 30-ig kell leadni azt a programot, amely alapján fel kívánja használni a pénzeket.

A felhasználandó pénzek 37%-a klímacélok megvalósítását, míg legalább 20%-a digitális átállás elősegítését kell jelentse. Ezenkívül a nemzeti programtervek meg kell feleljenek az Európai Bizottság által 2020 nyarán kiadott országajánlásainak. Ezek között olyan Magyarországra vonatkozó szakpolitikai intézkedések szerepelnek, mint az egészségügyi dolgozók hiányának a kezelése, ehhez kapcsolódó infrastruktúra fejlesztése, a csökkentett munkaidős foglalkoztatás megerősítése, az álláskeresési járadék időtartamának meghosszabbítása, vagy a likviditási támogatás a kis- és középvállalkozások számára.

A 2022-es választások szempontjából is jelentősek ezek a források, mivel április 30-tól kezdve az Európai Bizottságnak és a Tanácsnak összesen 90 napja lesz a nemzeti programok elfogadására. Ezt követően a költségvetési keret 13%-át előlegként elutalják, és megkezdődhet a végrehajtás. Azaz a választások előtt nagyságrendileg 750 milliárd forint várhatóan megérkezik és elkölthetővé válik a központi költségvetésben lévő pénzeken felül.

Címfotó: Pixy.org

A projekt az Európai Parlament pénzügyi támogatásával valósul meg. Az Európai Parlament semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a program szerkesztői, terjesztői és a megkérdezett személyek felelősek.

Jó cikk volt? Azt gondolod, hogy több ilyenre lenne szükség? Küldj nekünk pénzt, akár 1000 forintot is, hogy működhessünk és írhassunk még ilyeneket! Itt teheted meg. Köszönjük!
TÁMOGATOM

Kapcsolódó írások


Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.