Az Új Egyenlőség podcast legújabb, egyben évzáró adásának témája 2021 egyik, ha nem a legfontosabb területe, az egészségügy volt. Rékassy Balázs egészségügyi közgazdásszal Kiss Ambrus szerkesztő folytatott összegző beszélgetést.

A 2021-es év az egészségügy számára a Covid-19 mellett az átalakulásról szólt. A hálapénz megszüntetése, a bérek emelése, a magánegészségügy felfutása, a jelentős tőkebefektetők megjelenése és a „felborult betegutak” egyszerre jellemezték az esztendőt.

Rékassy Balázs úgy fogalmazott, miközben jó, hogy eltűnt a hálapénz a rendszerből, az érdekeltség is kiveszett. Valójában most vált egyértelművé, hogy a paraszolvencia sok esetben azt is szavatolta, hogy legyen meg a figyelem a beteg iránt, és ne vesszen el a rendszerben. A béremelés, amely kiváltotta a hálapénzt, már nem vár el mennyiségi kritériumokat, ezért bár több idő juthat egy betegre, szűkült is beeresztőképessége a közfinanszírozott egészségügynek. A probléma már a háziorvosoknál kezdődik, ahol sok helyen szinte fizikailag is akadályozzák a beteg és az orvos találkozását. Azaz nem lehet bejutni az orvoshoz, csak távrendelés van. Ez oda vezet, hogy az érdemi vizsgálatot igénylők már a szakorvoshoz se jutnak el. Rékassy szerint ennek az lehet a következménye, hogy évek múlva nőhet a nem kellő időben kezelni kezdett daganatos betegek aránya.

Azzal, hogy kevesebben jutnak be a „hivatalos” rendszerbe, megnőtt a magánellátás szerepe. Egyrészt ez elszívta a munkaerő egy részét a közfinanszírozásból, ezért néhány területen hatványozottan növekedett a munkaerő-probléma. Ilyen például az ortopédia, a traumatológia, a szemészet és a szülészet területe.

Az utóbbi időben Rékassy szerint megjelentek az oligarchák a rendszerben, akik komoly magánellátást hoztak létre, és ezáltal már az összetettebb műtétek is megjelentek a kínálatnak ezen az oldalán.

A magánegészségügy nyomában fokozódnak a társadalmi egyenlőtlenségek. Ennek eredményeképpen kényszerpályán következhet be az intézményrendszer átalakítása. Itt nem az lesz a kérdés, hogy megszűnnek-e a kis kórházakban nyújtott ellátások, hanem hogy ez a folyamat mennyire lesz kontrollált. Hiába áll az épület, és újítják fel EU-s forrásból, ha már nincsen benne szakorvos. Ha a folyamat magától következik be, akkor ellátásban vakfoltok is kialakulhatnak, ami pedig komoly társadalmi feszültséget hozhat.

A beszélgetés végén egy pozitív intézkedés is szóba került, ez pedig a háziorvosi rendszerben lévő praxisközösségek ösztönzése. (Korábbi podcastadásainkban erről több információ is elérhető).

Címfotó: Marcelo Leal – Unsplash

A projekt az Európai Parlament pénzügyi támogatásával valósul meg. Az Európai Parlament semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a program szerkesztői, terjesztői és a megkérdezett személyek felelősek.

Jó cikk volt? Azt gondolod, hogy több ilyenre lenne szükség? Küldj nekünk pénzt, akár 1000 forintot is, hogy működhessünk és írhassunk még ilyeneket! Itt teheted meg. Köszönjük!
TÁMOGATOM

Kapcsolódó írások


Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.