Bábel Balázzsal, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnökével a gazdasági és munkaerőpiaci kilátásokról beszélgetett Kiss Ambrus szerkesztőnk. Az ipar foglalkoztatja a munkavállalók jelentős részét, és a gazdaság helyzete, esetleges növekedése tekintetében is meghatározó szektor.

A koronavírus-járvány első hullámának hatására az ipar teljesítménye a második negyedévben 20%-kal esett vissza az előző év azonos időszakához viszonyítva. A harmadik negyedévben a visszaesés mértéke már „csak” 2,4% volt. Ez azt is mutathatja, hogy megindult egy visszarendeződés. Ennek kapcsán Bábel Balázs elmondta, hogy az autóiparban újra elkezdődött a munkaerő felvétele, sőt a szakképzettséget igénylő munkakörökben ismét munkaerőhiánnyal is szembe kell nézni.

Az ugyanakkor nyomot hagyott a munkavállalói rétegben, hogy ebből a körből a tavaszi lezárások után sokan voltak, akik nem csak a munkájukat, hanem lakhatásukat is elvesztették. Ez főleg a kölcsönzött munkaerőre vonatkozott, akik munkásszállókon lakhattak, majd elbocsátásuk és a szállók bezárása után szó szerint az utcán találták magukat.

A kölcsönzött munkaerő kérdése régóta problémát jelent, hiszen alacsony az ebben az állományban foglalkoztatottak munkaerőpiaci védelme. Ezért tudnak a kényszervállalkozói foglalkoztatottakkal együtt az elsők lenni egy gazdasági válságot követő kirúgási hullámnál. Az pedig nagyobb problémát jelez, hogy a kormány kifejezetten épít erre a munkaerőpiaci eszközre, és stratégiai partnerséget köt munkaerő-kölcsönzőkkel. Ez a munka világa védelmének további lopakodó leépítését eredményezi.

A beszélgetés során szóba került a Dunaferr helyzete, amely a beszállítókkal együtt több tízezer ember számára jelent munkát. Ugyanakkor az acélipar európai konjunktúrájával szemben a cég egyre nagyobb problémákkal küzd.

A KSH legfrissebb munkaerőpiaci adatai alapján 5 év alatt jelentősen csökkent a szakszervezeti tagok száma. Míg 2015-ben 9%-os volt a szervezettség szintje, addig 2020 év első negyedévében 7,4%. Ezzel együtt 25,1%-ról 23,6%-ra csökkent azon munkahelyek száma is, ahol van szakszervezet, tehát érdemben van lehetőség taggá válni.

A fiataloknál látszik leginkább a szakszervezeti mozgalommal szembeni averzió. A beszélgetés során erre is kerestük a válaszokat és a lehetséges szervezési eszközöket.

Címfotó: Tiger Lily – Pexels

Jó cikk volt? Azt gondolod, hogy több ilyenre lenne szükség? Küldj nekünk pénzt, akár 1000 forintot is, hogy működhessünk és írhassunk még ilyeneket! Itt teheted meg. Köszönjük!
TÁMOGATOM

Kapcsolódó írások


Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.