A jogállamiság helyzete, a jogrendszer és az igazságosság viszonya volt a Városházi esték közéleti beszélgetéssorozat áprilisi rendezvényének témája. A vendégekkel Beer Miklós váci püspökkel és Bárándy Péter egykori igazságügyi miniszterrel Lakner Zoltán, a 168 óra főszerkesztő-helyettese beszélgetett.

Mióta a történelmet ismerjük, tökéletes jogrend még egyetlen társadalomban sem létezett, a hatalom gyakorlása mindig kedvez egyes embereknek, másoktól pedig jogot von el. Éppen ezért kell folyamatosan azon dolgozni, hogy az eszmény és a megvalósulás közelítsen egymáshoz, hogy az erkölcsi normák a jogrendszerben is érvényesüljenek – hangsúlyozta a Beer Miklós.

A jogállamiság egyik legfontosabb pillérének számító jogbiztonság mellett az igazságosságra való törekvést tartotta a legfontosabbnak Bárándy Péter. Magyarországon is alapos felülvizsgálatra szorulhat a jogrendszer, amely mostanra az állami működés “szolgálóleányává” vált, ahelyett, hogy vezérelné azt, ami egyébként egy jogállamban a dolga lenne – hívta fel a figyelmet a volt igazságügy-miniszter.

Bárándy Péter emlékeztetett: a törvényhozáson napok alatt átvitt és nyilvánvalóan a politikai-gazdasági elit igényeit kiszolgálni hivatott jogszabályokra, a papíron jogszerű, ám az erkölcsöt látványosan megcsúfoló közbeszerzési döntésekre és azokra a villámgyors meggazdagodásokra, amelyek mögött látni valóan semmiféle teljesítmény nem áll. Mindez nem más, mint a joggal való visszaélés, manipuláció eredménye, amelyet máshol szankcionálni szokás, nálunk azonban az égvilágon semmi nem történik, a jog ugyanis Magyarországon “szerszámmá” vált, amely egyszerűen a hatalom akaratát valósítja meg – jelentette ki Bárándy.

A megoldás ebben a helyzetben nem lehet más, csak a szolidaritás, amely folyamatos jelzéseket küld a jogalkotónak arról, hogy valami nagyon nincsen rendben a jogrendszerben – mondta Beer Miklós, aki úgy vélte, az értékek mellett kiállni, szót emelni akkor, amikor a lelkiismeretünk erre szólít, kötelesség, amely képes lehet tökéletesíteni, igazságosabbá tenni a jogrendet is.

Jó cikk volt? Azt gondolod, hogy több ilyenre lenne szükség? Küldj nekünk pénzt, akár 1000 forintot is, hogy működhessünk és írhassunk még ilyeneket! Itt teheted meg. Köszönjük!
TÁMOGATOM

Kapcsolódó írások


Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.