Az Új Egyenlőség podcast negyedik évadának első adásában a podcast három szerkesztője, Bíró-Nagy András, Kiss Ambrus és Lakner Zoltán beszélgetett. Az évnyitó mi másról szólhatna másról, mint hogy mi várható az elkövetkező hónapokban, és milyen politikai eseményekre kell figyelnünk a magyar választások mellett.

A 2022-es év nemcsak a magyar országgyűlési választásokról fog szólni, hanem új vezetőket választanak Szerbiában, Szlovéniában, Ausztriában is. Ennél a kontinens egésze szempontjából még nagyobb jelentősége van a francia elnökválasztásnak. De természetesen minket leginkább a várhatóan áprilisi parlamenti választás érdekel.

Eredmény megtippelésére nem vállalkoztunk, viszont néhány izgalmas kérdésről ennek kapcsán hosszan beszélgettünk. Az egyik, és ez egy érdekes társadalmi kísérlet is, hogy a februári jelentős pénzosztás (béremelések szektorokban, 13. havi nyugdíj, gyermekesek adójának visszatérítése) mit hoz a politikai konyhára a kormánypártoknak, és mennyire lehet tartós egy ilyen lépés.

Érezhetően ez lesz a rezsicsökkentést és a migránsozást helyettesítő üzenet, de ennek ereje és a korábbiakhoz hasonló univerzalitása kérdéses mindenképpen. Főképp úgy, hogy a szubjektív inflációs érzet olyan magasan van, hogy az képes a pénzosztásban részesülők esetében is rombolni a kormányzati lépéseket.

A másik oldalról azonban kérdés, hogy az egységes ellenzék hogyan tudja megmutatni magát a választók számára, a mostani kép hogyan válik kormányzati alternatívává egy bizonytalan szavazó előtt.

A nemzetközi kitekintés szempontjából fő „ügy” a német kormány politikai ambícióinak kibontakozása lesz. Nem világos, hogy a szociáldemokraták által vezetett koalíció hogyan képes betölteni az európai térben a Merkel után keletkezett űrt. Ehhez először a belpolitikai helyzetet kell stabilizálni, és elindítani a kormányzati működést, majd ha van rá energia, akkor megjelennek az európai térben is. Azért is érdekes ennek az időzítése, mert az áprilisi francia elnökválasztás után, ha Macron hozza a várakozások szerinti győzelmet, azonnal át akarja majd venni a kezdeményező szerepet.

Címfotó: Arnaud Jaegers – Unsplash

A projekt az Európai Parlament pénzügyi támogatásával valósul meg. Az Európai Parlament semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a program szerkesztői, terjesztői és a megkérdezett személyek felelősek.

Jó cikk volt? Azt gondolod, hogy több ilyenre lenne szükség? Küldj nekünk pénzt, akár 1000 forintot is, hogy működhessünk és írhassunk még ilyeneket! Itt teheted meg. Köszönjük!
TÁMOGATOM

Kapcsolódó írások


Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.