A Brexit-saga már három éve húzódik, és úgy tűnt, sosem lesz vége. De fordulat következett be, amely után választásokat tart Nagy-Britannia. A baloldal álláspontja azonban nem világos.

Mit gondol Jeremy Corbyn a Brexitről? Miért gondolja ezt? Mi lenne a helyes baloldali álláspont? Benn maradni? Van baloldali Brexit? Lehet-e jóléti államot csinálni az EU-n belül? Nyerni fog-e Corbyn? Mi lesz, ha igen? Mi lesz, ha nem? Mit csinál akkor Boris Johnson? Megoldódik-e 2020-ban a Brexit? Az ez évi utolsó közbeszélgetés rendezvényünkön Pogátsa Zoltán beszélgetőtársai voltak: Arató Krisztina egyetemi tanár (ELTE), a Politikatudományi társaság elnöke, igazgatója,Gálik Zoltán egyetemi docens, a Corvinus Egyetem tanára és Tóth Csaba Tibor a Mérce újságírója.

Arató Krisztina: A hivatalos kilépés utáni átmeneti időszak elég hosszú lesz. Nagy-Britannia számára ezalatt megmaradnak azok a kötelezettségek, amelyek kialakításában már nem vehetnek részt.Az a szuverenista politika,ami épp a szuverenitás visszaszerzését tűzte zászlajára elérte azt,hogy Nagy-Britannia olyan szabályokhoz alkalmazkodjon a jövőben,amelyek megalkotásában már nincs joga részt venni.

Gálik Zoltán: Nagy-Britannia hivatalosan 2020 január 31-én kiléphet az Unióból. De a rendezett kilépés feltételeiről a vita csak ezt követően február 1-től indul el. A vita főleg arról fog szólni,hogy a britek akarnak-e az európai közös piac tagja maradni vagy sem. 2020 december végéig biztosan megkapják az átmeneti időszak státuszát,azt követően pedig ez az átmeneti státusz akár 1-2-3 évre is meghosszabbodhat. Minden európai uniós mechanizmusban benne maradhatnak,csak a közös döntéshozatalban nem. 2020 december 31-én dőlhet csak el ténylegesen, hogy Nagy-Britannia vállalja-e a megállapodás nélküli kilépést.

Tóth Csaba Tibor: Rendezett kilépésre és a vámunió létrejöttére szavaznék,de ennek megoldása akár évekig elhúzódhat. Bőven lesz idő a Brexitről a maihoz hasonló rendezvényeken még beszélgetni.

Három hasonló álláspont arra a kérdésre, hogy mikor és milyen módon távozik Nagy-Britannia az Európai Unióból. A van-e baloldali Brexit kérdésre adott válaszokban, már komoly véleménykülönbség volt a beszélgető partnerek között, ami természetes hiszen nemcsak a brit társadalom, hanem az angol baloldali szavazók és a brit Munkáspárt maga is megosztott a kilépés vagy bennmaradás, sőt a rendezett kilépés vagy a megállapodás nélküli kilépés kérdéseiben. 

Jó cikk volt? Azt gondolod, hogy több ilyenre lenne szükség? Küldj nekünk pénzt, akár 1000 forintot is, hogy működhessünk és írhassunk még ilyeneket! Itt teheted meg. Köszönjük!
TÁMOGATOM

Kapcsolódó írások

 • A lelkünkben duruzsoló hatalom
  Hogyan formálja a lelkeket a hatalom? Mivé kíván nevelni bennünket az a társas-társadalmi világ, amelyben megszületünk és felnövekszünk? A dél-koreai származású...
 • Miért vesztett Jeremy Corbyn?
  Rossz volt a jelölt? Felülírt a Brexit? Nem volt jó a program? Mi a Munkáspárt jövője? Ezekről a kérdésekről beszélgettünk Tóth Csabával, a Mérce újságírójával,...
 • Új Egyenlőség podcast: az első adás témája a gazdasági demokrácia
  Elindult podcast adásunk is, ahol hétről hétre az Új Egyenlőség szerzői, szerkesztői beszélgetnek, vitatkoznak. Az első adásban Pogátsa Zoltánnal beszélget Kiss...
 • Sanders és Corbyn – tényleg egyformák?
  A mainstream médiában csak „baloldali populistákként” emlegetett szereplőket joggal tekinthetjük egyazon globális gazdasági-társadalmi folyamat termékeinek, mik...

Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.