A Brexit-saga már három éve húzódik, és úgy tűnt, sosem lesz vége. De fordulat következett be, amely után választásokat tart Nagy-Britannia. A baloldal álláspontja azonban nem világos.

Mit gondol Jeremy Corbyn a Brexitről? Miért gondolja ezt? Mi lenne a helyes baloldali álláspont? Benn maradni? Van baloldali Brexit? Lehet-e jóléti államot csinálni az EU-n belül? Nyerni fog-e Corbyn? Mi lesz, ha igen? Mi lesz, ha nem? Mit csinál akkor Boris Johnson? Megoldódik-e 2020-ban a Brexit? Az ez évi utolsó közbeszélgetés rendezvényünkön Pogátsa Zoltán beszélgetőtársai voltak: Arató Krisztina egyetemi tanár (ELTE), a Politikatudományi társaság elnöke, igazgatója,Gálik Zoltán egyetemi docens, a Corvinus Egyetem tanára és Tóth Csaba Tibor a Mérce újságírója.

Arató Krisztina: A hivatalos kilépés utáni átmeneti időszak elég hosszú lesz. Nagy-Britannia számára ezalatt megmaradnak azok a kötelezettségek, amelyek kialakításában már nem vehetnek részt.Az a szuverenista politika,ami épp a szuverenitás visszaszerzését tűzte zászlajára elérte azt,hogy Nagy-Britannia olyan szabályokhoz alkalmazkodjon a jövőben,amelyek megalkotásában már nincs joga részt venni.

Gálik Zoltán: Nagy-Britannia hivatalosan 2020 január 31-én kiléphet az Unióból. De a rendezett kilépés feltételeiről a vita csak ezt követően február 1-től indul el. A vita főleg arról fog szólni,hogy a britek akarnak-e az európai közös piac tagja maradni vagy sem. 2020 december végéig biztosan megkapják az átmeneti időszak státuszát,azt követően pedig ez az átmeneti státusz akár 1-2-3 évre is meghosszabbodhat. Minden európai uniós mechanizmusban benne maradhatnak,csak a közös döntéshozatalban nem. 2020 december 31-én dőlhet csak el ténylegesen, hogy Nagy-Britannia vállalja-e a megállapodás nélküli kilépést.

Tóth Csaba Tibor: Rendezett kilépésre és a vámunió létrejöttére szavaznék,de ennek megoldása akár évekig elhúzódhat. Bőven lesz idő a Brexitről a maihoz hasonló rendezvényeken még beszélgetni.

Három hasonló álláspont arra a kérdésre, hogy mikor és milyen módon távozik Nagy-Britannia az Európai Unióból. A van-e baloldali Brexit kérdésre adott válaszokban, már komoly véleménykülönbség volt a beszélgető partnerek között, ami természetes hiszen nemcsak a brit társadalom, hanem az angol baloldali szavazók és a brit Munkáspárt maga is megosztott a kilépés vagy bennmaradás, sőt a rendezett kilépés vagy a megállapodás nélküli kilépés kérdéseiben. 

Kapcsolódó írások

 • A lelkünkben duruzsoló hatalom
  Hogyan formálja a lelkeket a hatalom? Mivé kíván nevelni bennünket az a társas-társadalmi világ, amelyben megszületünk és felnövekszünk? A dél-koreai származású...
 • Miért vesztett Jeremy Corbyn?
  Rossz volt a jelölt? Felülírt a Brexit? Nem volt jó a program? Mi a Munkáspárt jövője? Ezekről a kérdésekről beszélgettünk Tóth Csabával, a Mérce újságírójával,...
 • Új Egyenlőség podcast: az első adás témája a gazdasági demokrácia
  Elindult podcast adásunk is, ahol hétről hétre az Új Egyenlőség szerzői, szerkesztői beszélgetnek, vitatkoznak. Az első adásban Pogátsa Zoltánnal beszélget Kiss...
 • Sanders és Corbyn – tényleg egyformák?
  A mainstream médiában csak „baloldali populistákként” emlegetett szereplőket joggal tekinthetjük egyazon globális gazdasági-társadalmi folyamat termékeinek, mik...

Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.