Minden ember egyenlőnek születik, de születéskori lehetőségeik sok tekintetben meghatározzák életüket. A társadalmi szolidaritás éppen ezért fontos ahhoz, hogy az életünk egyenlőtlenségeit kezelje. A lakhatási problémákról, hajléktalanságról és az esélyekről szól beszélgetésünk Misetics Bálinttal.

Az Új Egyenlőség podcast adásában a hajlék nélkül élő emberek problémáiról beszélgettünk Misetics Bálinttal szociálpolitikussal. A lakhatási probléma egyik legszembetűnőbb formája a hajléktalanság. Ennek is vannak fokozatai. Az utcán élők csak a jéghegy csúcsa, és nem is ők jelentik a tömeges problémát. Igaz ugyanakkor, hogy a politikai „színpad” szempontjából a leginkább neuralgikus kérdés a főtereken, aluljárókban élők helyzete. Ezen a területen érvényesül a gondot hatalmi eszközökkel megoldani kívánó kormányzat rendpárti jellege.

Ugyanakkor a fővárosi aluljárókban alvók száma 20-50 fő között mozog éjszakánként, azaz nem tömeges problémáról van szó ebben az esetben. Mégis ez határozza meg sokszor a politikai cselekvés fókuszát.

A beszélgetés ezeket a mítoszokat próbálta eloszlatni, és megmutatni a hajléktalanság rétegződését, az intézményrendszer működését. Választ kaptunk arra is, mi az oka, hogy a fővárosban a legnagyobb hidegekben is csak 90 százalékos a szállók telítettsége. Emögött sokszor az emberi méltóság és szuverenitás kérdése áll, amellyel nem akar foglalkozni az ellátórendszer.

Arról is szó esett, hogy a hajléktalan emberekkel foglalkozó szociális munkások maguk is sokszor a lakhatás-nem lakhatás határán élnek. Azaz könnyen megérintheti őket a téma a másik oldalról is, ez pedig növeli a feszültséget és egyben a bizonytalanságot is.

A beszélgetés végén szembenéztünk a kérdés társadalompolitikai alapjaival, ideológiai mozgatórugóival. Ennek kapcsán került szóba az a látszólagos ellentmondás, hogy a társadalom többsége egyszerre gondolja, hogy segíteni és nem büntetni kell a hajléktalanokat, illetve hogy a hajléktalan embert akár akarata ellenére is be kell vinni a szállóra. Az, hogy ez a kettősség miből fakad, nehezen megválaszolható, de kísérletet tettünk rá a beszélgetés során.

Címfotó: Alvin Decena – Pexels

Jó cikk volt? Azt gondolod, hogy több ilyenre lenne szükség? Küldj nekünk pénzt, akár 1000 forintot is, hogy működhessünk és írhassunk még ilyeneket! Itt teheted meg. Köszönjük!
TÁMOGATOM

Kapcsolódó írások


Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.