Minden ember egyenlőnek születik, de születéskori lehetőségeik sok tekintetben meghatározzák életüket. A társadalmi szolidaritás éppen ezért fontos ahhoz, hogy az életünk egyenlőtlenségeit kezelje. A lakhatási problémákról, hajléktalanságról és az esélyekről szól beszélgetésünk Misetics Bálinttal.

Az Új Egyenlőség podcast adásában a hajlék nélkül élő emberek problémáiról beszélgettünk Misetics Bálinttal szociálpolitikussal. A lakhatási probléma egyik legszembetűnőbb formája a hajléktalanság. Ennek is vannak fokozatai. Az utcán élők csak a jéghegy csúcsa, és nem is ők jelentik a tömeges problémát. Igaz ugyanakkor, hogy a politikai „színpad” szempontjából a leginkább neuralgikus kérdés a főtereken, aluljárókban élők helyzete. Ezen a területen érvényesül a gondot hatalmi eszközökkel megoldani kívánó kormányzat rendpárti jellege.

Ugyanakkor a fővárosi aluljárókban alvók száma 20-50 fő között mozog éjszakánként, azaz nem tömeges problémáról van szó ebben az esetben. Mégis ez határozza meg sokszor a politikai cselekvés fókuszát.

A beszélgetés ezeket a mítoszokat próbálta eloszlatni, és megmutatni a hajléktalanság rétegződését, az intézményrendszer működését. Választ kaptunk arra is, mi az oka, hogy a fővárosban a legnagyobb hidegekben is csak 90 százalékos a szállók telítettsége. Emögött sokszor az emberi méltóság és szuverenitás kérdése áll, amellyel nem akar foglalkozni az ellátórendszer.

Arról is szó esett, hogy a hajléktalan emberekkel foglalkozó szociális munkások maguk is sokszor a lakhatás-nem lakhatás határán élnek. Azaz könnyen megérintheti őket a téma a másik oldalról is, ez pedig növeli a feszültséget és egyben a bizonytalanságot is.

A beszélgetés végén szembenéztünk a kérdés társadalompolitikai alapjaival, ideológiai mozgatórugóival. Ennek kapcsán került szóba az a látszólagos ellentmondás, hogy a társadalom többsége egyszerre gondolja, hogy segíteni és nem büntetni kell a hajléktalanokat, illetve hogy a hajléktalan embert akár akarata ellenére is be kell vinni a szállóra. Az, hogy ez a kettősség miből fakad, nehezen megválaszolható, de kísérletet tettünk rá a beszélgetés során.

Címfotó: Alvin Decena – Pexels

Kapcsolódó írások


Ehhez a cikkhez az Új Egyenlőség Facebook oldalán fűzhet véleményt.